u-kytai-potuzhnyi-zemletrus-zabrav-zhyttia-118-osib

У Китаї потужний землетрус забрав життя 118 людей

 • 35915 переглядiв

Землетрус магнітудою 6,2 стався в китайській провінції Ганьсу неподалік від кордону з Цінхаєм, унаслідок чого загинули щонайменше 118 осіб і сотні дістали поранення. Низькі температури заважають рятувальним роботам у гірському регіоні.

Землетрус магнітудою 6,2 стався у віддаленому гористому районі на північній околиці Цинхай-Тибетського нагір'я в Китаї незадовго до опівночі понеділка, унаслідок чого загинули щонайменше 118 осіб і сотні отримали поранення, за даними китайських державних ЗМІ, повідомляє УНН із посиланням на Reuters.

Деталі

Влада швидко мобілізувала цілу низку екстрених заходів після того, як землетрус зруйнував дороги та інфраструктуру, спричинив зсуви ґрунту і наполовину засипав одне з сіл мулом. Але рятувальні роботи виявилися складними за мінусових температур, оскільки більша частина Китаю зіткнулася з мінусовими погодними умовами після того, як країною прокотилася потужна хвиля холоду.

О 23:59 у понеділок за місцевим часом, за даними Китайського центру сейсмічних мереж (CENC), землетрус стався в повіті Цзішишань у провінції Ганьсу на глибині 10 км. Епіцентр був за 5 км від кордону між Ганьсу і сусідньою провінцією Цинхай, де також відчувалися сильні поштовхи. Сильний землетрус стався приблизно за 100 км на північний захід від китайського міста Ланьчжоу, недалеко від прикордонного району Ганьсу-Цинхай, опівночі у вівторок.

У Ганьсу станом на 7:50 ранку вівторка за місцевим часом 105 людей загинули, а з 397 поранених станом на 9:30 ранку 16 перебували в критичному стані, повідомила влада провінції. Кількість загиблих у Цинхаї зросла щонайменше до 13, 182 дістали поранення. Офіційно зниклими безвісти залишилися 20 осіб.

Оскільки зона лиха розташована у високогірному регіоні, де погода холодна, рятувальні роботи спрямовані на запобігання вторинним катастрофам, спричиненим іншими факторами, окрім землетрусу, повідомляє Xinhua. Вранці у вівторок температура в Лінься, Ганьсу, недалеко від місця, де стався землетрус, становила близько мінус 14 градусів за Цельсієм.

Хоча 72 години після землетрусу є найімовірнішим часом для порятунку людей, які вижили, його буде скорочено через сувору погоду, а жертви, які опинилися в пастці, зіткнуться з вищим ризиком, ідеться в повідомленні.

Повідомляють про деякі пошкодження у сферах водопостачання, електропостачання, транспорту, зв'язку та іншої інфраструктури.

Унаслідок численних зсувів було пошкоджено десятки автомагістралей і сільських доріг, проте повідомлень про постраждалих не надходило.

На кадрах державних ЗМІ видно, як співробітники пожежно-рятувальної служби прочісують завали зруйнованих будівель.

Велика гребля гідроелектростанції за 50 км від епіцентру землетрусу не постраждала. Система відеоспостереження зафіксувала, що гребля у верхів'ях Жовтої річки працює нормально.

У селі в Цинхаї землетрус спричинив зсув ґрунту, внаслідок якого багато будинків були наполовину вкриті коричневим мулом. Місцеві ЗМІ повідомляють, що рятувальники задіяли дрони, екскаватори та бульдозери для пошуку і порятунку людей, які вижили.

Підземні поштовхи відчувалися на відстані 1000 км у центральній провінції Хенань, де місцеві ЗМІ поділилися відеороликами, на яких розгойдуються меблі в будинках.

Попередній аналіз показує, що землетрус був ударним, один із трьох землетрусів магнітудою вище за 6, що сталися в межах 200 км від епіцентру з 1900 року, повідомляє CCTV. Державні ЗМІ повідомили щонайменше про 32 поштовхи за годину після землетрусу.

За даними CENC, до ранку вівторка було зареєстровано загалом дев'ять афтершоків магнітудою 3,0 і вище, два з яких мали магнітуду не менше ніж 4,0.

За даними CENC, приблизно за 3000 км від Цзишишань у регіоні Сіньцзян у вівторок о 9:46 ранку за місцевим часом стався ще один землетрус магнітудою близько 5,5 і на глибині 10 км.

Доповнення

Землетруси поширені в провінціях Китаю, таких як Ганьсу, що лежать на східному кордоні тектонічно активного Цинхай-Тибетського нагір'я. Найсмертоносніший землетрус у Китаї за останні десятиліття стався 2008 року, коли землетрус силою 8,0 балів обрушився на Сичуань, забравши життя майже 70 000 осіб.

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Китаї потужний землетрус забрав життя 118 людей

     • 35915 переглядiв

    Ворог під вечір вдарив по Куп'янську, є поранений

     • 30016 переглядiв

    По Херсонщині росіяни випустили 495 снарядів, є жертва

     • 28176 переглядiв

    Війська рф уночі обстріляли Нікополь з важкої артилерії

     • 27501 переглядiв