ukenru
u-kirgizstani-zatverdili-noviy-sklad-uryadu-prezident-gotoviy-piti-u-vidstavku

У Киргизстані затвердили новий склад уряду - президент готовий піти у відставку

 • 12949 переглядiв

КИЇВ. 10 жовтня. УНН. Депутати парламенту Киргизстану на засіданні у суботу, 10 жовтня, затвердили на посаді прем'єр-міністра засновника партії "Мекенчіл" Садира Жапарова. Склад і структуру уряду, згідно із пропозицією Жапарова, парламент залишив без змін, повідомляє DW, інформує УНН.

Вказується, що виступаючи у парламенті, Жапаров заявив про необхідність дотримання закону і проведення нових парламентських виборів.

"Сьогоднішня ситуація склалася через партійну систему, тому ми не повинні порушувати закон і необхідно вирішити питання проведення повторних виборів", - сказав Жапаров на засіданні парламенту.

Також він зазначив, що конституційну реформу необхідно провести за участю всіх політичних сил країни.

"Народ вимагає змінити парламент, повернути одномандатну систему. Але конституційні реформи ми будемо вирішувати разом, з усіма сторонами", - сказав новий глава уряду.

Він також заявив, що президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков підпише заяву про відставку протягом двох-трьох днів.

"Під час переговорів з Жеєнбековим він сказав, що після того, як парламент затвердить нового прем'єр-міністра, він підпише заяву про відставку протягом двох-трьох днів", - запевнив Жапаров.

Як повідомлялося раніше в УНН, у Киргизстані ввели комендантську годину, затримали експрезидента, а спікер парламенту подав у відставку.

Нагадаємо, МЗС надав рекомендації українцям у зв'язку з подіями у Киргизстані.

Як повідомляв УНН, 5 жовтня на вулиці Бішкека вийшли прихильники опозиції, незадоволені підсумками голосування. Їх жорстко розігнали правоохоронні органи.

Однак вночі демонстрантам вдалося захопити декілька адміністративних будівель, у тому числі Білий дім (там розташований парламент і адміністрація президента), мерію і уряд.

Опозиція створила координаційну раду. На фоні протестів було оголошено про відставку мера Бішкека Азіза Суракматова. Чинний президент Киргизстану Сооронбай Жеєнбеков назвав події у країні незаконною спробою захоплення влади.

Нагадаємо, Центрвиборчком Киргизстану визнав недійсними підсумки парламентських виборів, через які у Бішкеку почалися масові протестні акції.

Українські Національні Новини

Новини Світу