Всього в Харківській області в рамках боротьби з ботулізмом було проведено 710 перевірок суб’єктів господарської діяльності. За їх підсумками шістьох приватних підприємців притягнули до адміністративної відповідальності.
При цьому, в Держпродпотребслужбі відзначили, що нові випадки захворювання на ботулізм продовжують фіксувати.
Нагадаємо, за даними Українського центру контролю і моніторингу захворювань МОЗ в Україні, з початку 2017 року було зареєстровано 62 випадки ботулізму.
З квітня 2017 року від померло вже вісім чоловік: вони вживали в’ялену або копчену рибу, і одна людина, — м’ясну тушонку власного виробництва.
Але словами нардепа С.Тригубенко, неконтрольовані вогнища ботулізму в країні є наслідком мораторію на перевірки бізнесу.
“Контролери констатували, що збудник хвороби — риба від одного виробника в Кіровоградській області і риба, яку виготовляли браконьєрські бригади в Полтавській області. Товар, як одних, так і інших „виробників“ розвозили і реалізовували по всій країні(!). І на їхньому шляху — від вилову риби до прилавка магазину — не трапилося жодного перевіряючого(!). Жодного(!) Інспектора, який би проконтролював якість пропонованого людям і, як виявилося, смертельного продукту,” — написав він.