ukenru
u-kazakhstani-aktivisti-namagayutsya-znesti-pamyatnik-nazarbayevu

У Казахстані активісти намагаються знести пам'ятник Назарбаєву

 • 28091 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. У Казахстані (Талдикорган) активісти намагаються знести пам'ятник колишньому президенту Казахстану і вже ексголові Ради Безпеки Нурсултану Назарбаєву. Про це УНН повідомляє з посиланням на відео з місця події.

Деталі

На відео фрагментах можна спостерігати, як протестувальники накинули на пам'ятник чиновнику мотузки і під гучні пісні і оплески намагаються повалити його.

Довідка

Нурсултан Назарбаєв перший Президент Республіки Казахстан з 16 грудня 1991 по 20 березня 2019 року.
Обирався главою держави на виборах у 1991, 1999, 2005, 2011, 2015 роках.

Покинувши пост президента Республіки Казахстан, зберіг пости голови Ради безпеки Казахстану і голови правлячої партії "Нур Отан", а також залишився членом Конституційної ради Казахстану.

Контекст

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко". Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів йде у відставку.

Протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: з 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській і Мангістауській областях надзвичайний стан.

Вранці 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив ввести тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин і дизель.

Українські Національні Новини

Новини Світу