ukenru
u-gelsinskiy-spiltsi-zaklikali-rozibratisya-iz-zaboronoyu-vivezennya-osobistikh-rechey-z-krimu

У Гельсінській спілці закликали розібратися із забороною вивезення особистих речей з Криму

 • 10653 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Для того, аби громадяни могли вільно здійснювати перевезення особистих речей з окупованого Криму на материкову частину України, потрібно відмінити урядову постанову №1035, яка забороняє це здійснювати. Про це під час брифінгу повідомила юрист громадської приймальні з питань Криму Української Гельсінської спілки з прав людини Ганна Росомахіна, передає кореспондент УНН.

"Як відомо, в Україні діє постанова Кабінету міністрів України “Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію” №1035, яка обмежує торгівлю з Кримом. Однак формулювання цієї постанови забороняє перевезення будь-яких речей, навіть особистих", - розповіла юрист.

Г.Росомахіна зазначила, що на сьогодні розглядається декілька позовів до КМУ в Окружному адміністративному суді міста Києва, які вимагають скасування цієї постанови №1035.

"Сьогодні розглядається декілька позовів до КМУ в Окружному адміністративному суді міста Києва, які вимагають відміни цієї постанови №1035. Але такі справи розглядаються від року і довше. І поки відбуваються перенесення засідань, десятки-сотні людей не можуть виїхати з Криму", - сказала вона.

Вона повідомила, що "для вирішення проблеми потрібно відмінити постанову №1035", яка суперечить діючому законодавству, Конституції, Європейській конвенції – воно порушує права громадян на власність.

"Потрібно прийняття нової постанови, в якому справді будуть забороняти комерційні перевезення, але буде забезпечено громадянам на вільне перевезення особистих речей", - додала вона.

Нагадаємо, у січні минулого року Україна офіційно припинила товарообіг з окупованим Кримом.

Українські Національні Новини

Суспільство