ukenru
u-frantsiyi-zhovti-zhileti-zbirayutsya-na-pershi-u-2019-rotsi-protesti

У Франції "жовті жилети" збираються на перші у 2019 році протести

 • 9439 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. У суботу в містах по всій Франції почали збиратися учасники протесту "жовті жилети", виступаючи проти економічної політики президента країни Еммануеля Макрона, передає УНН з посиланням на France 24.

Рух "жовтих жилетів" закликає людей збиратися в символічних та історичних місцях по всій Франції - від ратуші Отель-де-Віль в Парижі до Біржової площі в Бордо і площі Капітолію в Тулузі.

Перші протести 2019 року можуть бути більш жорстокими після того, як в середу був затриманий один з представників руху, Ерік Друе, за організацію неоголошеної акції протесту.

Друе, який був звільнений у четвер вдень, був серед тих, хто закликав до демонстрації на Єлисейських полях 1 грудня - протест, який переріс у найгірше насильство, яке французька столиця спостерігала за більш ніж п'ять десятиліть, пише видання.

Понад 100 автомобілів було підпалено в той день, Тріумфальна арка була пошкоджена, а у протестувальників в балаклавах були сутички з поліцією.

Під час суботніх акцій протестів організатори закликали демонстрантів вийти на вулиці, не надягаючи свого фірмового одягу - "жовтих жилетів", щоб менше привертати увагу поліції.

Французький уряд в той же час заявив, що скоротив кількість поліцейських, розгорнутих по всій країні, а влада Парижа повідомила, що правоохоронці не будуть використовувати водомети або броньовані машини для боротьби з заворушеннями, як вони робили це раніше.

Як повідомляв УНН, "жовті жилети" мають намір провести в суботу у Франції восьмий за рахунком загальнонаціональний день протесту. На сторінці в Facebook, присвяченій дню протесту в Парижі, про свій намір взяти участь у маніфестаціях заявили понад 3 тисячі осіб.

У кінці грудня пройшов 7-й вікенд протестів "жовтих жилетів".

Кількість жертв протестів "жовтих жилетів" у Франції досягла 10 осіб. Всього за час протестів, учасники яких спочатку виступали проти підвищення податку на бензин і дизельне паливо, постраждали вже близько 3 тис. людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу