ukenru
u-chetver-proydut-pershi-slukhannya-tribunalu-schodo-porushennya-imunitetu-ukrayinskikh-suden

У четвер пройдуть перші слухання трибуналу щодо порушення імунітету українських суден

 • 10450 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Команда Міністерства закордонних справ України прямує в Гаагу, де в четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН з морського права. Про це повідомила у Facebook заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає УНН.

"Поки "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" прямують додому в Одесу, команда Міністерства закордонних справ прямує в Гаагу, де вже в четвер відбудуться перші слухання арбітражного трибуналу у справі щодо порушення імунітету трьох українських військово-морських суден та 24 членів їхніх екіпажів (Україна проти Російської Федерації) за Конвенцією ООН з морського права", - написала Зеркаль.

Вона нагадала, що 1 квітня 2018 року згідно з вимогами Міжнародної Конвенції ООН з морського права Україна повідомила РФ про спір за Конвенцією ООН з морського права, що "захоплення і утримування українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів є грубим порушенням Росією імунітетів військових кораблів, гарантованих нормами міжнародного звичаєвого і морського права".

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року на запит України зобов‘язав Росію негайно повернути під контроль України "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу" та 24 члени їхніх екіпажів, зауважила заступниця міністра.

"Проте, наказ Міжнародного трибуналу не був і не є самоціллю. Наша мета - встановлення порушення права, відновлення його і отримання належної компенсації. Саме це і закладено в позові МЗС від 1 квітня 2019 року", - підкреслила дипломат.

Вона навела прикладом справу "Арктік Санрайз" (Нідерланди проти Росії), коли 14 серпня 2015 року було прийняте рішення арбітражного трибуналу, яким визнано порушення Росією Конвенціїї ООН з морського права та зобов’язано сплатити компенсацію на користь королівства.

"Ми також збираємося пройти цей шлях і довести всьому світу і арбітражному трибуналу, що прохід 25 листопада 2018 року був мирним і законним, а дії Російської Федерації, в тому числі щодо кримінального переслідування наших моряків, є порушенням норм міжнародного права", - наголосила Зеркаль.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному морі в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряки заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

7 вересня до Києва повернулися 35 заручників, у тому числі 24 моряка. Вони повернулися на батьківщину в рамках обміну між Україною і РФ.

Українські Національні Новини

Політика