ukenru
u-budinkakh-girshe-nizh-na-vulitsi-nove-doslidzhennya-otsinilo-zabrudnennya-povitrya-u-deli

У будинках гірше, ніж на вулиці: нове дослідження оцінило забруднення повітря у Делі

 • 28743 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Нове дослідження показало, що в столиці Індії Делі рівень забруднення повітря всередині приміщень викликає тривогу, пише УНН з посиланням на BBC.

Місто Делі регулярно очолює список "найбільш забруднених столиць світу".

Деталі

Дослідження показало, що рівні PM2,5, крихітних частинок, що завдають шкоди легеням, у повітрі в приміщенні були "значно вищими", ніж рівні, виявлені на найближчих зовнішніх пунктах спостереження. Але, попри це, більшість домогосподарств не бажають вживати заходів захисту, йдеться у звіті.

У дослідженні Інституту енергетичної політики Чиказького університету (EPIC), проведеному в період з 2018 по 2020 рік, були опитані тисячі домогосподарств в Делі з різним соціально-економічним становищем і було виявлено, що як багаті, так і бідні домогосподарства постраждали в рівній мірі.

Дослідники заявили, що домогосподарства з високим рівнем доходу в 13 разів частіше мають очищувачі повітря, ніж домогосподарства з низьким рівнем доходу. Проте, рівень забруднення повітря в цих будинках був всього на 10% нижче, ніж у жителів неблагополучних районів.

У листопаді в Делі зафіксовано найсильніше забруднення навколишнього середовища за багато років.

Доповнення

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно в усьому світі близько семи мільйонів людей вмирають передчасно від хвороб, пов'язаних із забрудненням повітря, яке вона ставить в один ряд з курінням і нездоровим харчуванням.

Експерти кажуть, що більша частина впливу забруднення повітря насправді відбувається в приміщенні. За даними Агентства з охорони навколишнього середовища (EPA), рівні забруднювачів повітря всередині приміщень можуть бути в два-п'ять разів вище, ніж на відкритому повітрі.

Це особливо турбує Індію, яка має найвищий рівень забруднення повітря в світі. Отруєне повітря Індії, у якому розташовані 22 з 30 найбільш забруднених міст світу, щорічно вбиває більше одного мільйона людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу