u-bolharii-prorosiiski-partii-zablokuvaly-robotu-parlamentu-cherez-demontazh-pamiatnyka-radianskii-armii-u-sofii

У Болгарії проросійські партії заблокували роботу парламенту через демонтаж пам'ятника радянській армії у Софії

 • 22345 переглядiв

Проросійські партії в Болгарії перешкоджають роботі парламенту на знак протесту проти демонтажу пам'ятника радянській армії в Софії. Парламент Болгарії стикається із затримками у прийнятті важливих законодавчих актів, включаючи державний бюджет і судову реформу.

У Болгарії проросійські партії заблокували роботу парламенту, через демонтаж у Софії пам'ятника радянській армії. Про це з посиланням на Euractiv, передає УНН.

Деталі

Зокрема, лідер ультраправої проросійської партії "Вазраждане" Костадін Костадінов закликав колег висловити свою незгоду зі знесенням пам'ятника, заблокувавши роботу парламенту.

Без юридичного акта, без наказу, без рішення, в центрі Софії лютують якісь люди, озброєні різальними верстатами

- заявив Костадінов.

Заяву Костадінова підтримали також депутати проросійської партії БСП (Болгарська соціалістична партія). БСП та "Вазраждане" погрожували не допустити роботу парламенту, поки не отримають документи, що дозволяють знести радянський пам'ятник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Болгарія надасть Україні 100 бронетранспортерів: уряд схвалив рішення

Лідер БСП Корнелія Нінова заявила, що засідання парламенту призупинено, допоки вони не отримають всі документи на демонтаж радянського пам'ятника.

Спікер правлячої партії "Продовжуй зміни" Кирило Петков відверто здивований такою поведінкою колег, оскільки наприкінці року аламенту потрібно ухвалити низку доленосних рішень  для країни. 

Зокрема, болгарський парламент має до Різдва ухвалити державний бюджет та конституційну реформу судової системи, що важливо для вступу Болгарії до Шенгену.

Ми не можемо зрозуміти наших колег. Як вони можуть гальмувати найважливіші платежі у державі? Громадяни чекають на ухвалення цього бюджету. Від цього залежать пенсії та медичне страхування

- наголосив Петков.

Контекст

12 грудня у столиці Болгарії Софії почали демонтовувати пам’ятник радянській армії. Причиною знесення офіційно є рішення комісії, яка заявила, що через тріщини та ерозію всередині 70-річної споруди вона становить небезпеку для населення.

Знесення монумента викликало протести проросійських партій та їхніх прихильників. На місці зібралося кількадесят протестувальників.

Пам’ятник радянській армії в Софії було встановлено як подяку за "звільнення" країни від нацизму. Однак у сучасній Болгарії прихід радянських військ пов’язують радше з десятиліттями репресій та придушенням свобод, які послідували надалі.

Нагадаємо

Болгарія активно співпрацює з ЄС, щоб обмежити експорт товарів подвійного призначення до росії, оскільки офіційні особи впевнені, що вони використовуються у військових цілях. Розглядаються нові механізми застосування санкцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна захищає Європу від Кремля – міністр оборони Болгарії

Володимир Омельченко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Бундестаг схвалив додатковий бюджет Німеччини на 2023 рік

     • 25266 переглядiв

    Армія рф обстріляла Херсон з артилерії, двоє поранених

     • 24075 переглядiв