turechchyna-ta-hretsiia-pohodylysia-perezavantazhyty-svoi-vidnosyny

Туреччина та Греція погодилися перезавантажити свої відносини

 • 31298 переглядiв

Туреччина і Греція погодили нову дорожню карту для зміцнення зв'язків з акцентом на торгівлі та вирішенні суперечок, особливо в Егейському морі, після позитивних зрушень у відносинах.

Греція та Туреччина погодилися налагодити свої відносини, створивши дорожню карту, яка має розпочати нову еру більш тісних зв’язків між двома союзниками по НАТО, але історичними ворогами. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що під час візиту президента Туреччини до Греції партнери домовились зосередитись на розвитку добросусідських відносин, тримати відкритими канали зв'язку, збільшити обсяги торгівлі і працювати над питаннями, які їх розділяли, зокрема, в Егейському морі.

Між нами немає жодного питання, яке було б нерозв'язним. Якщо ми зосередимося на загальній картині і не будемо подібні до тих, хто перепливає море і тоне в річці,

- заявив Ердоган після зустрічі з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом в Афінах.

Зустріч тривала довше, ніж очікувалося.

Як пише видання, союзники по НАТО хотіли збільшити обсяг двосторонньої торгівлі до 10 мільярдів доларів. Ердоган сказав, що обидві країни могли б отримати користь від щорічних зустрічей на високому рівні.

Географія та історія визначили, що ми живемо по сусідству. Але я відчуваю історичну відповідальність за те, щоб використати цю можливість для зближення двох держав, оскільки наші кордони пролягають пліч-о-пліч,

- сказав Міцотакіс.

Відносини між двома сусідами, які останніми роками звикли до словесних перепалок, помітно потеплішали після того, як Греція оперативно відправила допомогу після руйнівного землетрусу в Туреччині в лютому.

Доповнення

Як відзначає видання, Греція і Туреччина десятиліттями ворогують через питання про те, де починаються і закінчуються їхні континентальні шельфи, енергетичні ресурси, прольоти над Егейським морем і етнічно розділений Кіпр.

У 1990-х роках вони опинилися на межі війни, а в останні роки сперечалися через енергетичні ресурси Східного Середземномор'я, питання оборони, міграції та придбання винищувачів, що переривало переговори про співпрацю.

Але "дипломатія землетрусу" - подібно до іншої відлиги за схожих обставин у 1999 році - знову переломила ситуацію.

Вдаючись до оптимістичного тону, Ердоган раніше заявив, що дві країни повинні зосередитися на позитиві і менше - на негативі.

Буде набагато корисніше для майбутнього, якщо ми подивимося на речі з перспективи напівповної склянки,

- сказав Ердоган під час зустрічі з президентом Греції Катеріною Сакелларопулу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ріші Сунак скасував зустріч із грецьким колегою через скульптури Парфенона

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Цьогоріч в Україні закрилось менше компаній, ніж до війни

     • 32956 переглядiв