turechchyna-mozhe-ratyfikuvaty-zaiavku-shvetsii-na-vstup-do-nato-do-kintsia-roku-reuters

Туреччина може ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО до кінця року - Reuters

 • 29372 переглядiв

Міністр закордонних справ Туреччини повідомив НАТО, що членство Швеції в НАТО може бути ратифіковане до кінця року за умови схвалення всередині країни і додаткових антитерористичних заходів з боку Швеції.

Туреччина повідомила НАТО, що ратифікація заявки Швеції може відбутися до кінця року. Зокрема міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан заявив у вівторок колегам з НАТО, що він наполегливо працює над ратифікацією Швеції в НАТО, яка зараз обговорюється в турецькому парламенті. Він також назвав ймовірні терміни, коли ця північна країна офіційно вступить до альянсу. Йдеться про кінець 2023 року. Про це повідомив Reuters високопоставлений представник Державного департаменту США, передає УНН.

Я скажу, що за підсумками зустрічі це буде зроблено до кінця року

сказав чиновник на умовах анонімності.

Контекст

Відзначимо, що у Брюсселі у вівторок, 28 листопада, відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

І Швеція, і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО в травні 2022 року після вторгнення Росії в Україну.

Президент Туреччини Таїп Ердоган тоді висунув заперечення проти обох запитів через те, що, за його словами, скандинавські країни захищають тих, кого Туреччина вважає терористами, а також їхні ембарго на оборонну торгівлю. Туреччина підтримала заявку Фінляндії у квітні, але змусила Швецію чекати.

Туреччина вимагала, щоб Швеція зробила додаткові кроки щодо місцевих членів Робітничої партії Курдистану (РПК).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина повідомила НАТО, що приєднання Швеції до зустрічі наступного тижня не буде - Reuters

У відповідь Стокгольм представив законопроєкт про боротьбу з тероризмом, який робить членство в організації незаконним, а також знімає обмеження на експорт зброї до Туреччини. Сторона заявляє, що виконала свою частину угоди, підписаної минулого року.

Для ратифікації законопроєкт має бути схвалений турецькою комісією із закордонних справ, перш ніж його буде винесено на голосування в парламенті, яке може відбутися за кілька днів або тижнів. Потім Ердоган підпише закон, який завершує процес, тривалість якого засмутила союзників Анкари і стала перевіркою її зв'язків із Заходом.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Іспанія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС

     • 26160 переглядiв