turechchina-mozhe-ratifikuvati-vstup-shvetsiyi-do-nato-do-kintsya-nastupnogo-tizhnya

Туреччина погодилась ратифікувати вступ Швеції до НАТО

 • 559427 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Швеція взяла на себе тверде зобов'язання підтримувати процес вступу Туреччини до Європейського союзу, Туреччина погодилася якнайшвидше подати протокол про приєднання Швеції до парламенту та забезпечити його схвалення, це може статись до кінця наступного тижня, повідомляє CNN Türk, пише УНН

Деталі

Невизначеність щодо того, чи стане Швеція найближчим часом членом НАТО, було розв'язано після тристоронньої зустрічі президента Реджепа Таїпа Ердогана, прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона і генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга перед самітом у Вільнюсі.

Після того, як Туреччина надасть візу для членства Швеції в НАТО, протокол щодо вступу Швеції до НАТО буде переданий спікеру Асамблеї за підписом президента Таїпа Ердогана. Законопроект щодо ратифікації протоколу буде направлено до Комітету Верховної Ради у закордонних справах.

Пропозиція буде прийнята комітетом, а потім вона буде внесена до порядку денного Генеральної Асамблеї. З пропозицією, прийнятою на Генеральній Асамблеї, процес затвердження членства Швеції в НАТО буде завершено.

Очікується, що пропозиція буде надіслана до парламенту до кінця наступного тижня та прийнята Генеральною асамблеєю.

Крім того, на тристоронній зустрічі сторони погодили заяву з шести пунктів.

Було вирішено збільшити економічне співробітництво між Швецією та Туреччиною, зокрема Швеція активно підтримуватиме процес вступу Туреччини до ЄС, включаючи модернізацію Митного союзу ЄС-Туреччина та лібералізацію візового режиму.

На зустрічі також було вирішено вперше в історії НАТО призначити координатора з боротьби з тероризмом, ним буде спецпредставник генсека. Швеція представить дорожню карту боротьби з тероризмом. На зустрічі країна наголосила, що не підтримуватиме YPG/PYD і FETO.

У документі зазначено, що Швеція змінила свою конституцію, значно розширила співпрацю у боротьбі з тероризмом і відновила експорт зброї до Туреччини.

У заяві було зазначено, що країни Альянсу дотримуються принципу, згідно з яким не повинно бути обмежень, або санкцій щодо торгівлі та інвестицій в оборонний сектор. Крім того, було обумовлено, що країни спільно працюватимуть над усуненням будь - яких перешкод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великобританія та США привітали рішення Туреччини щодо вступу Швеції у НАТО

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Туреччина погодилась ратифікувати вступ Швеції до НАТО

     • 559427 переглядiв