ukenru
tsogo-roku-pitannya-ukrayini-bude-odnim-z-trokh-nayvazhlivishikh-pitan-segmentu-visokogo-rivnya-ga-oon-kuleba

Цього року питання України буде одним з трьох найважливіших питань сегменту високого рівня ГА ООН, – Кулеба

 • 158303 переглядiв

КИЇВ. 12 вересня. УНН. Цьогоріч питання України на порядку денному високого сегменту Генасамблеї ООН “буде входити до трійки найважливіших. Про це повідомив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає УНН з посиланням на МЗС.

Цитата

“Наш ключовий меседж на Генасамблеї полягатиме в тому, що війна РФ проти України стосується кожної держави світу. Марно намагатися “пересидіти” її за ширмою “нейтральності”. Весь світ має об’єднатися довкола однієї мети: не допустити, щоб велика держава, постійний член Радбезу ООН, змогла безкарно порушити кордони іншої держави та нав’язати їй свою волю. Світ має об’єднатися, щоб допомогти Україні здобути перемогу”, - заявив Кулеба.

Деталі

Міністр запевнив, що цьогоріч питання України на порядку денному високого сегменту Генасамблеї ООН “буде входити до трійки найважливіших”.

“Повномасштабна агресія РФ проти України суттєво пришвидшила створення нової архітектури безпеки. Чи це буде щось абсолютно нове, побудоване на руїнах старого, або ж це буде модернізація системи, яка існує зараз - на це питання поки немає відповіді. Але вже зараз всім очевидно, що нинішні механізми не виконують свою функцію, не гарантують мир та безпеку”, - підкреслив Кулеба.

Міністр нагадав, що Група з питань міжнародних безпекових гарантій для України за співголовування керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та колишнього Генсекретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена розробляє гарантії безпеки для України. За його словами, з роботи цієї групи може народитися новий контур архітектури безпеки.

“Всі бачать, як Росія брутально зловживає правом вето в Радбезі ООН. Постає питання - чи справедливо, що право вето існує в такому форматі? Або ОБСЄ, яка ухвалює рішення за принципом консенсусу, а Росія блокує абсолютно все, і в буквальному сенсі паралізувала організацію та веде її до загибелі. Постає питання - чи ми повинні з цим миритися?” - запитав Кулеба.
Глава МЗС України переконаний, що у світі вже розгортається дискусія на ці теми, яка призведе до ухвалення рішень.

Доповнення

США заявили про готовність реформувати Раду Безпеки ООН, що є довгоочікуваною вимогою з боку держав-членів та цивільних груп.

Українські Національні Новини

Політика