ukenru
tsini-na-produkti-natsbank-nazvav-lideriv-podorozhchannya-u-2017-rotsi

Ціни на продукти: Нацбанк назвав лідерів подорожчання у 2017 році

 • 17516 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. У 2017 році найбільше дорожчали такі товари як баклажани, кавуни та кабачки. Ціни на них зросли в 2-3 рази. Відповідні дані навів Національний банк України у коментарі щодо рівня інфляції у 2017 році, передає УНН.

Зокрема, за інформацією НБУ, у 2017 році баклажани подорожчали на 207%, кавуни – на 150%, а кабачки – на 120%.
Також суттєво зросли ціни на пшоно та поштові послуги – близько 70%.

Водночас, до переліку продуктів та товарів, які найбільше подешевшали у 2017 році потрапив часник, ціни на який знизились на 36%, гречані крупи – на 29% та салати – на 19%.

Зауважимо, за підсумками 2017 року споживча інфляція становить 13,7%.

Як зазначили у НБУ, річна інфляція відхилилася від цілі (8%) головним чином через дію чинників, на які Національний банк не міг вплинути за допомогою інструментів грошово-кредитної політики. Мова йде, насамперед, про скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільну ситуацію у тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м’ясо-молочної групи). Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, та швидке відновлення споживчого попиту, у тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати та пенсійних виплат.

Нагадаємо, голова Ради НБУ Богдан Данилишин пояснив, чому інфляція у 2017 році перевищила прогнозовану.

Українські Національні Новини

Економіка