ukenru
tsini-na-gaz-u-yevropi-znizhuyutsya-na-tli-poboyuvan-pro-lokdauni

Ціни на газ у Європі знижуються на тлі побоювань про локдауни

 • 19455 переглядiв

КИЇВ. 22 листопада. УНН. Ціни на газ у Європі знижуються третю сесію поспіль на тлі побоювань про локдауни, пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата:

"Оптові ціни на газ в Європі та Великій Британії в понеділок вранці знижувалися третю сесію поспіль, оскільки гравці ринку відслідковували вплив на попит карантинних обмежень, пов’язаних з COVID-19, хоча, за їхніми словами, фундаментальні показники, як і раніше, сигналізують про сприятливі перспективи", - пише видання.

Деталі

Як зазначається, британський внутрішньоденний контракт на газ впав на 2 пенси до 2,05 фунта за термограму, а контракт на поставку наступного дня знизився на 9,5 пенса - до 2,05 фунта за термограму. Газовий контракт на добу вперед у Нідерландах подешевшав на 2,9 євро - до 83,60 євро за мегават-годину. Базовий місячний контракт у Нідерландах знизився в ціні на 4,4 євро - до 82,10 євро за мегават-годину.

За даними німецького мережевого оператора Gascade, у понеділок вранці потік російського природного газу до Німеччини трубопроводом "Ямал - Європа" залишався стабільним, пише видання.

Вплив COVID-обмежень 

"Побоювання, пов'язані з коронавірусом, зараз сильно посилюються", - сказав один із газових трейдерів.

Учасники ринку стежать за поверненням обмежень, щоб зупинити поширення COVID-19, оскільки кількість випадків захворювання у Європі значно зростає. Німеччина оголосила про небезпеку, і є ймовірність, що вона може бути наступною, поряд із Францією, хто зіткнеться з посиленням обмежень. Австрія та Нідерланди вже запровадили повний або частковий локдаун.

"Наш прогноз на сьогодні – ціни й надалі залишатимуться під сильним тиском з можливим повторним запровадженням нових обмежень по всій Північно-Західній Європі, оскільки кількість випадків збільшується з кожним днем", – заявили аналітики Refinitiv.

Газові трейдери заявили, що фундаментальні показники ринку залишаться незмінними з очікуваними холодними погодними умовами та низьким обсягом запасів газу. 

"Подальше зниження температур наступного тижня може звести нанівець деякі з позитивних настроїв, так само як і падіння виробництва відновлюваних джерел енергії", - вважають аналітики Refinitiv.

Доповнення

Європа зіткнулася з енергетичною кризою через зростання споживання і подорожчання газу. На початку вересня ціни на блакитне паливо на Заході почали різко йти ввверх. Висока вартість газу спонукала уряди і компанії вдатися до інших джерел палива, що спричинило зростання цін і на інші енергоносії. На початку жовтня ціни на газ наближалися до рекордних 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів, проте потім знизилися.

Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Українські Національні Новини

Економіка