tse-porushennya-konventsiyi-pro-vsesvitnyu-spadschinu-u-yunesko-zasudili-raketnu-ataku-na-lviv

"Це порушення Конвенції про всесвітню спадщину": у ЮНЕСКО засудили ракетну атаку на Львів

 • 1238327 переглядiв

КИЇВ, 7 липня. УНН. Ракетною атакою на історичну будівлю у Львові, що сталася у ніч на 6 липня, росіяни порушили Конвенцію про всесвітню спадщину, а також — Гаазьку конвенцію 1954 року про охорону культурних цінностей. Про це повідомили на сайті ЮНЕСКО, пише УНН.

Цитата

«ЮНЕСКО засуджує бомбардування історичної будівлі у Львові, розташованої в буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру»», — йдеться у повідомленні.

Деталі

Організація також висловила щирі співчуття родинам загиблих та нагадала про зобов'язання держав-учасниць Конвенції про всесвітню спадщину не вживати жодних навмисних заходів, які могли б завдати шкоди культурній і природній спадщині, розташованій на території інших держав-учасниць.

Ці зобов'язання поширюються на буферні зони, наголосили в ЮНЕСКО.

Доповнення

Буферні зони є додатковим рівнем захисту об’єктів всесвітньої спадщини, межі яких визнає та затверджує Комітет всесвітньої спадщини.

Відповідно до Гаазької конвенції 1954 року держави-учасниці також зобов’язуються утримуватися від будь-яких актів ворожості, спрямованих проти культурних цінностей.

Контекст

У березні 2022 року генеральний директор ЮНЕСКО Одрі Азуле надіслала листа міністру закордонних справ росії, щоб нагадати йому про ці зобов’язання та уточнити координати об’єктів Світової спадщини в Україні.

Львів також є креативним містом ЮНЕСКО для літератури, і незабаром буде приймати культурний центр ЮНЕСКО, який стане національним центром для українських митців.

Нагадаємо, вночі 6 липня росіяни атакували Львів ракетами «Калібр». Було пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, також ракета влучила у багатоповерхівку. Відомо, що сімох загиблих внаслідок удару та близько 40 поранених. 

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    30% ринку кави в Україні перебуває в тіні — Гетманцев

     • 749787 переглядiв

    росіяни 15 разів обстріляли прикордоння Сумщини

     • 348779 переглядiв