ukenru
tranzit-rosiyskogo-gazu-ukrayinoyu-do-slovachchini-vpav-do-11-misyachnogo-minimumu

Транзит російського газу Україною до Словаччини впав до 11-місячного мінімуму

 • 23880 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. Постачання російського газу через Україну до Словаччини через прикордонний пункт Вельке Капушани скоротився у перші дні цього року до показників лютого 2021 року, свідчать дані словацького оператора Eustream, пише УНН.

Деталі

Заявка на транзит газу у Вельке Капушани на 3 січня становила 26,04 млн куб. м, що є найнижчим рівнем з 24 лютого 2021 року.

Такі мінімуми фіксуються вже другий день поспіль.

При цьому, за даними Eustream, транзит 2 січня становив заявлені 35,5 млн куб. м, а 3 січня наразі показник становить 4,65 млн куб. м.

За даними німецького мережевого оператора Gascade, на які посилається Reuters, трубопровід "Ямал-Європа", яким російський газ зазвичай йде на захід до Європи, у неділю працював у реверес - на схід - з Німеччини до Польщі 14-й день поспіль. Згідно з даними, обсяги протранспортованого у східному напрямку практично не змінилися за останні 24 години.

На цей газопровід припадає приблизно одна шоста звичайного щорічного експорту газу Росією до Європи та Туреччини.

Як показали результати аукціону, російський експортер газу "Газпром" не зарезервував пропускну спроможність для експорту трубопроводом і на понеділок. Компанія зарезервувала транзитні потужності трубопроводом на січень на аукціоні минулого місяця - 21,1% запропонованих потужностей, або 19,28 мільйонів кубометрів газу на добу.

Президент Росії Володимир Путін заявив минулого тижня, що Німеччина перепродає російський газ Польщі та Україні замість того, щоб полегшити ситуацію на ринку, поклавши вину за зміну напряму потоків Ямальським трубопроводом та злет цін на німецьких імпортерів газу.

Доповнення

Раніше різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

У Європейській комісії пропонують заборонити продовження довгострокових контрактів з Росією на постачання природного газу до Євросоюзу після 2049 року.

Українські Національні Новини

Економіка