ukenru
traditsiyi-koktebel-koli-zakhoplennya-staye-pristrastyu-narodzhuyetsya-shedevr

Традиції KOKTEBEL: коли захоплення стає пристрастю - народжується шедевр

 • 26727 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Своїм неповторним смаком і багаторічною історією напої KOKTEBEL зобов'язані легендарному виноробу за покликанням і лікарю за професією - Едуарду Юнге. Про те, як створювався напій, скільки років знадобилося для того, щоб сьогодні споживачі усього світу могли насолоджуватися вишуканими винами та коньяками, читайте в матеріалі УНН.

Захоплення вином у Едуарда Юнге з'явилося в далекому 1856 році, коли по закінченню університету молодого лікаря офтальмолога відправляють до Німеччини в клініку професора Альбрехта Грефе.

Подорожуючи Європою, молодий лікар зацікавився вивченням виноробства, а саме - різних аспектів виробництва вина і коньячних дистилятів. Відвідавши Німеччину, Юнге був зачарований насиченим і ароматним смаком винних напоїв, а сам процес створення вина так надихнув його, що паралельно зі своєю лікарською практикою Юнге вирішив присвятити себе вивченню мистецтва виноробства.

                             

Повернувшись на батьківщину в 1860 році, Юнге починає експериментувати з коньячним дистилятами і купажуванням. Перед ним стояло складне завдання, адже необхідно було знайти такі сорти винограду, які змогли б пристосуватися до більш холодного і вираженого континентального клімату, і з яких би виходив високоякісний смачний напій.

                               

Його перші експерименти виявилися невдалими. Висаджені лози класичних французьких сортів, таких як Уні Блан, Фоль Бланш, Коломбар і Монтілья не дали потрібної врожайності. За ними було важко доглядати, а привозити їх з Франції виявилося дорого і проблематично.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія і вікові традиції коньяку: скільки випивали Наполеон і Рузвельт

У 1861 році Юнге відправився в поїздку по Північній Африці, де займався медициною, але не залишав ідею знайти ідеальний сорт винограду. По дорозі додому вченому вдалося спробувати вино з грузинського сорту Ркацителі. Смак і аромат цього напою справив велике враження на Юнге, що надовго залишилось в його пам'яті.

                               

Протягом наступних 15 років Юнге залишив свої виноробні експерименти, так як був призначений начальником кафедри офтальмології військово-медичної академії і часу на хобі не залишалося.

                               

Після завершення служби в військово-медичній академії вже немолодий Юнге все-таки вирішує продовжити свої виноробні експерименти, адже ніякі провали не зупинять творця на шляху до створення досконалості. Він відразу ж починає шукати всю можливу інформацію про той самий сорт грузинського винограду Ркацителі. Унікальний середземноморський смаковий профіль напою з цього винограду полюбився вченому на все життя і не міг залишити його душу в спокої. Знайти цей сорт було легко, так як вже в той час він був одним з найбільш поширених сортів в Грузії. Там його вирощували протягом багатьох тисяч років і брали за основу місцевих напоїв. Виноград був пристосований до місцевого ґрунту і відмінно визрівав як на схилах гір, так і в передгірській степовій місцевості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекорди українських виноробів: статистика виробництва різних вин в 2019 році

Досліджуючи досвід кращих виноробів Грузії, Юнге вирішив власноруч почати експериментувати, використовуючи цей сорт в купажах різних напоїв - від коньяку до ігристих вин. У результаті цих експерементів в 1888 році у Юнге вийшли абсолютно унікальні і неповторні напої.

                               

Висока цукристість і кислотність сорту разом з невибагливим доглядом і врожайністю, робили Ркацетелі ідеальною знахідкою. Через багато років оптимальний купаж для виробництва нарешті був створений. Тому 1888 рік можна по праву вважати роком початку традиції використання винограду Ркацителі для виробництва кращих коньячних і винних напоїв. Справу Юнге продовжив його син, Олександр, який дбайливо зберіг традицію виробництва і передав її наступним поколінням виноробів. KOKTEBEL зберігає 140-річні традиції використання знаменитого сорту Ркацетелі в купажах високоякісних напоїв.

                               

KOKTEBEL, як і Юнге в своїх продуктах 140 років тому, використовує купажі з Ркацителі для виготовлення кращих вин та ігристих вин бренду, що надає їм традиційний збалансований смак і аромат.

                               

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу