ukenru
traditsiya-pirnannya-v-opolonku-u-ptsu-rozviyali-mif-pro-masovi-khreschenski-kupannya

"Традиція пірнання в ополонку": у ПЦУ розвіяли міф про масові хрещенські купання

 • 30818 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. Твердження, що масові хрещенські купання є давньою українською традицією - цілком помилкове. В українського народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було. Про це УНН повідомляє із посиланням на пресслужбу ПЦУ.

"Останніми роками у час святкування Хрещення Господнього активізується мода на масові пірнання в ополонку. Мотивація у кожного різна: хтось "змиває гріхи", хтось випробовує можливості свого тіла, а хтось аргументує це дотриманням "давньої української традиції". Останнє твердження – цілком помилкове! У нашого народу такої традиції, пов’язаної зі святом Богоявлення, не було", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито "традиційних" масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього.

"Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку. Деякі історики пов'язують такий звичай з нашими північними сусідами - росіянами, у яких було прийнято пірнати у холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя", - зазначається у повідомленні.

Так, за спостереженнями, масові пірнання у воду на свято Богоявлення фактично з‘явилися у другій половині 1990-х – на початку 2000-х років.

"Отже, цей звичай в Україні має новітнє, а не старовинне, походження", - зауважується у повідомленні.

Нагадаємо, у Православній церкві України нагадали, що церковного припису щодо потреби у день Богоявлення занурюватися у святу воду — як такого немає.

Українські Національні Новини

Суспільство