torgivlya-novonarodzhenimi-odin-zi-spivorganizatoriv-zlochinnoyi-organizatsiyi-ekspravookhoronets-prokuratura

Торгівля новонародженими: один зі співорганізаторів злочинної організації експравоохоронець - прокуратура

 • 275689 переглядiв

КИЇВ. 3 серпня. УНН. Один з підозрюваних співорганізаторів злочинної організації, що фігурує у справі про масштабну схему переправлення новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства, - колишній правоохоронець, який раніше відповідав за боротьбу з організованою злочинністю та торгівлею людьми. Про це повідомив заступник керівника Київської міської прокуратури Олександр Кравець під час брифінгу у четвер, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Згідно з матеріалами слідства, до злочинної організації входило 12 осіб, з яких 2 співорганізатори та 10 членів. Організатори схеми - це керівники медичних клінік, які надають послуги у сфері репродуктивної медицини у Києві та Харкові. Один з організаторів - керівник відповідної клініки, у минулому - працівник правоохоронного органу. За розподілом обов'язків, коли він працював у 2010-2013 роках, відповідав за боротьбу з організованою злочинністю та торгівлею людьми", - розповів Кравець.

Деталі

За його словами, інші учасники – працівники цих клінік, менеджери, адміністратори та адвокат.

Як повідомляє прокуратура, обсяг грошової винагороди, яку отримували учасники схеми, становив від 50 до 70 тис. євро за новонароджену дитину. З них плата сурогатним матерям становила близько 12 тис. євро.

"Згідно з домовленостями, сурогатна матір після народження дитини надавала дозвіл на переміщення немовляти за кордон та згоду на подальше отримання дитиною громадянства іншої країни", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що у разі незгоди сурогатної матері на окремі умови учасники схеми вдавалися до погроз та залякування. Також жінки отримували значно меншу винагороду за участь у сурогатному материнстві, ніж було обіцяно учасниками злочинної організації.

"У межах слідства встановлено факти незаконного переміщення за кордон 8 немовлят та попереджено спробу вивозу за кордон ще однієї дитини під час дії воєнного стану. У межах спецоперації за адресами проживання підозрюваних, в офісах та клініках проведено понад 40 обшуків", - інформує прокуратура.

Окрім того, вилучено медичну документацію, копії паспортів громадян України та іноземних країн, довіреності щодо представництва інтересів, інші документи, грошові кошти, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флеш носії.

На теперішній час триває систематизація та аналіз вилученої документації.

"Перевіряється інформація щодо близько 40 фактів переміщення новонароджених дітей з України за кордон в порушення чинного законодавства", - сказано в повідомленні.

Також повідомляється, що наразі всім учасникам групи повідомлено про підозру, 5 осіб затримано в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Доповнення

В Україні викрили масштабну схему переправлення новонароджених дітей за кордон під прикриттям сурогатного материнства.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі