ukenru
top-infektsionist-golubovska-povidomila-pro-novu-mutatsiyu-koronavirusu-viyavlenu-na-prikarpatti

Топ-інфекціоніст Голубовська повідомила про нову мутацію коронавірусу, виявлену на Прикарпатті

 • 36416 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Дослідження зразків від двох хворих з коронавірусом в Івано-Франківську виявили мутацію в S-білку в положенні 501 - N501Y, яка є у "британського", "бразильського" і "південно-африканського" штамів. Про це на своїй сторінці в Facebook написала заслужений лікар України, головний інфекціоніст країни Ольга Голубовська, передає УНН.

Цитата:

"Секвеновані зразки матеріалу від двох хворих (Івано-Франківськ) виявили мутацію в S-білку в положенні 501 - N501Y. Ця мутація виявляється у "британського", "бразильського" і "південно-африканського" штамів. Є думка, що вона сприяє посиленню заразності через більшу спорідненість вірусу до рецепторів АПФ", - повідомила інфекціоніст.

Деталі

За словами Голубовської, даних про те, що ця мутація викликає збільшення смертності, немає.

"Однак зараз за короткий проміжок часу нас накрила чергова хвиля захворюваності з великою часткою тяжких хворих, відділення інтенсивної терапії переповнені, і, боюся, цей період для нас буде найважчим з часу появи перших хворих", - повідомила вона.

Доповнення

Раніше Голубовська повідомила про "новий" штам коронавірусу і можливе збільшення смертності серед молоді.

Додамо, як повідомляли медики, у Львівській області циркулюють два генотипи COVID-19. Також в Закарпатській області медики, що працюють з хворими COVID-19, заявляють про нові симптоми, які раніше не спостерігалися, зокрема, порушення слуху.

22 лютого в Україні за допомогою методу секвенування повинні були почати досліджувати циркуляцію нових штамів COVID-19.

Українські Національні Новини

Здоров'я