ukenru
tisyachi-zhittiv-ne-budut-vryatovani-todurov-pro-zriv-dp-medzakupivli-zakupivel-dlya-patsiyentiv-z-sertsevimi-khvorobami

Тисячі життів не будуть врятовані: Тодуров про зрив ДП "Медзакупівлі" закупівель для пацієнтів з серцевими хворобами

 • 26916 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. За програмою боротьби з серцево-судинними захворюваннями торги не відбулися майже на 600 млн грн. Не закупленими ДП "Медзакупівлі" виявилися життєво важливі препарати та матеріали, які необхідні для діагностики та лікування серцевих хворих. Про це в коментарі УНН розповів український кардіохірург, професор, заслужений лікар України, директор Інституту серця Борис Тодуров.

Цитата:

"За програмою боротьби з серцево-судинними захворюваннями торги не відбулися майже на 600 млн грн в 2020 році. Серед не закуплених - життєво важливі препарати та матеріали, які необхідні для діагностики та лікування серцевих хворих. Це досить велика сума: там тисячі життів, які можна було б врятувати за допомогою цих витратних матеріалів. І, на жаль, вони закуплені не були", - розповів Тодуров.

Деталі

Окремо кардіохірург зробив акцент на тому, що передусім через відсутність закуплених бюджетних матеріалів постраждають пацієнти, а також - лікарні. Тодуров зазначив, що наразі потреба в матеріалах і медикаментах за держпрограмами виросла, як ніколи, враховуючи, що багато планових операцій через COVID-19 були перенесені з 2020 року на 2021-й.

"Потреба величезна. Через "ковід" торік у нас виникла величезна заборгованість по планових операціях - оскільки була карантинна ситуація, пацієнти не могли приїхати в лікарню для планової діагностики та операцій. Зараз потреба в усьому цьому дуже велика, і ми сподіваємося, що МОЗ якимось чином зможе компенсувати цю нестачу витратних матеріалів і врятувати ситуацію", - підсумував він.

Своєю чергою заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова на брифінгу розповіла, що МОЗ робить зараз все можливе, щоб врятувати небезпечне становище, на яке ДП "Медзакупівлі" прирекло пацієнтів з важкими захворюваннями.

"З початку року Міністерство охорони здоров'я фактично цілодобово працювало над вирішенням серйозної проблеми, яка виникла в результаті численних зривів закупівель, допущених державним підприємством "Медичні закупівлі України", - повідомила вона, запевнивши, що ліки закуплять на залишки коштів від міжнародних організацій.

Нагадаємо, ДП "Медичні закупівлі України" торік зірвало закупівлі препаратів і медичних виробів на суму 949,7 млн грн.

У результаті - життя і здоров'я 117 тисяч ВІЛ-інфікованих пацієнтів опинилися під загрозою без необхідної терапії.

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявляв, що Міністерство охорони здоров'я за підсумками 2020 року вважає неефективною діяльність ДП "Медзакупівлі", адже воно провалило 103 тендери на закупівлю ліків.

Українські Національні Новини

Політика