ukenru
tisyachi-lyudey-protestuyut-proti-nestrimnoyi-inflyatsiyi-uryadu-premyer-ministra-orbana

Тисячі людей протестують проти "нестримної інфляції" уряду прем'єр-міністра Орбана

 • 148925 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Тисячі угорців, у тому числі вчителі та студенти, пройшли маршем по Будапешту в неділю з вимогою підвищити заробітну плату вчителів і приборкати зростаючу інфляцію, яка знижує доходи населення, передає УНН посилаючись на Reuters.

Деталі

Коли протестувальники переходили міст через Дунай, вони тримали транспаранти з написами «Орбан, йди» та «У вчителів немає майбутнього» через кілька годин після того, як прем'єр-міністр-націоналіст Віктор Орбан пообіцяв зберегти економічну стабільність і навіть знизити рахунки за електроенергію для домашніх господарств.

Але на останній серії антиурядових протестів учасники заявили, що його уряд підвів вчителів, виплачуючи їм убогу зарплату, а інфляція, яка у вересні перевищила 20% і продовжує зростати, стала нестерпною.

Орбан, якого було переобрано на четвертий термін поспіль у квітні, раніше в неділю заявив, що наступний рік принесе проблеми через війну в Україні.

«Війна на сході та економічна криза на заході», - сказав Орбан своїм прихильникам у Залаегерсегу, додавши, що в ЄС «фінансова криза та економічний спад».

Доповнення

Обмеження рахунків за газ та електроенергію було ключовою частиною політики Орбана, але цього року витрати на програму різко зросли через зростання цін на енергоносії, що напружило державний бюджет. Уряд був змушений зняти обмеження для домогосподарств із підвищеним споживанням із 1 серпня.

Він збирається внести поправки до бюджету на 2023 рік у грудні, оскільки закон про бюджет, ухвалений у липні, прогнозує зростання на 4,1% наступного року, тоді як інфляція коливається на рівні 5,2% — прогнози, які з тих пір застаріли через двозначне зростання цін. Очікується, що наступного року економічне зростання сповільниться до 1%.

Раніше цього місяця форинт упав до рекордно низького рівня, що змусило центральний банк в екстреному порядку підвищити відсоткові ставки.

Українські Національні Новини

Новини Світу