terytorialni-pretenzii-venesuely-do-haiany-pidtrymaly-95percent-agence-france-presse

Територіальні претензії Венесуели до Гаяни підтримали 95% - Agence France Presse

 • 26061 переглядiв

На необов'язковому референдумі 95% венесуельських виборців підтримали претензії країни на значну частину багатої на нафту Гаяни. Поки що стверджується не про анексією, а начебто демонстрацію сили на тлі уваги до нафтових родовищ.

Виборчі органи Венесуели в неділю заявили, що 95 відсотків виборців на необов’язковому референдумі схвалили територіальні претензії нації на величезну частину сусідньої багатої нафтою Гаяни. Про це повідомляє УНН із посиланням на AFP. 

Деталі

Близько 10,5 мільйонів з 20,7 мільйонів виборців Венесуели на необов'язковому національному референдумі схвалили територіальні претензії країни на величезну частину сусідньої Гаяни.

На референдум винесено п'ять питань, серед яких пропозиції щодо створення венесуельської провінції під назвою "Гаяна-Ессекібо", надання її мешканцям венесуельського громадянства, а також заклик відмовитися від юрисдикції Міжнародного суду ООН.

Президент Національної виборчої ради Елвіс Аморосо заявив про перемогу, маючи на увазі багатий нафтою регіон, контрольований Гаяною, щодо якого Венесуела начебто має право відповідно до давньої претензії.

Це очевидна і переважна перемога "Так" на цьому консультативному референдумі для "Ессекібо"

сказав Аморосо.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вказують на Іран після нападу на кораблі в Червоному морі та обіцяють відповідь

Разом з тим повідомляється, що уряд Мадуро не шукає виправдання для вторгнення або анексії величезної території, як цього побоюються в Гаяні, колишній англомовній  британській колонії.

Тим часом, у Гаяні тисячі людей, деякі з них у футболках з написом "Ессекібо належить Гаяні", утворили живі ланцюги на знак солідарності зі своїм урядом, а їхній президент запевнив, що кордони країни безпечні.

Довідка

Йдеться про регіон площею 160 000 квадратних кілометрів (61 776 квадратних миль), який переважно складається з густих джунглів. Венесуела відновила свої претензії на цю територію в останні роки після відкриття морських родовищ нафти і газу. За словами професора політики Центрального університету Венесуели Рікардо Сукре, коментар кого приводить Reuters, мета уряду Венесуели (Мадуро) — "надіслати сигнал сили Гаяні", оскільки Мадуро також думає про потенційні розробки нафти та газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські війська завдали ударів по 200 об'єктах ХАМАС у секторі Гази

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф атакувала дитсадок у Херсоні, є поранений

     • 23144 переглядiв

    У Вінниці зіткнулися фура з бусом, постраждала дитина

     • 22539 переглядiв

    Тіло 7-річного хлопчика знайшли у заплаві річки на Київщині

     • 21131 переглядiв