ukenru
teleskopi-eso-viyavili-naybilshu-grupu-planet-odinakiv

Телескопи ESO виявили найбільшу групу планет-одинаків

 • 17677 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Команда астрономів, використовуючи дані кількох телескопів Європейської південної обсерваторії (ESO) та інших установок, виявила щонайменше 70 нових планет-одинаків у нашій галактиці. Це найбільша група планет-одинаків, коли-небудь виявлена - важливий крок до розуміння походження та особливостей цих таємничих галактичних кочівників, інформує УНН.

Деталі

Планети-одинаки — це невловимі космічні об’єкти, маси яких можна порівняти з масами планет нашої Сонячної системи, але вони не обертаються навколо зірки, а вільно переміщаються самостійно.

Навіть через кілька мільйонів років після їх утворення ці планети все ще досить гарячі, щоб світитися, завдяки чому їх можна безпосередньо виявити чутливими камерами на великих телескопах. 

Щоб виявити таку кількість планет, команда використала дані, що охоплюють приблизно 20 років, з кількох телескопів на Землі та в космосі.

Команда використовувала спостереження з великого телескопа ESO (VLT), видимого та інфрачервоного оглядового телескопа для астрономії (VISTA), оглядового телескопа VLT (VST) і 2,2-метрового телескопа MPG/ESO, розташованого в Чилі, а також інших об’єктів. Команда також використала дані зі супутника Gaia Європейського космічного агентства, що стало великим успіхом у співпраці наземних і космічних телескопів у дослідженні та розумінні Всесвіту.

Дослідження припускає, що цих невловимих планет без зірок може бути набагато більше.

Вивчаючи нещодавно знайдені планети-одинаки, астрономи можуть знайти підказки щодо формування цих загадкових об’єктів. Деякі вчені вважають, що планети-одинаки можуть утворитися в результаті розпаду газової хмари, яка занадто мала, щоб призвести до утворення зірки, або що вони могли бути "вигнані" зі своєї материнської системи. Але який механізм більш імовірний, залишається невідомим.

Подальший розвиток технологій стане ключем до розкриття таємниці цих планет. Команда вчених сподівається продовжити їх більш детальне вивчення за допомогою великого телескопа (ELT) ESO, який зараз будується в чилійській пустелі Атакама і має почати спостереження пізніше в цьому десятилітті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA запустило новий рентгенівський телескоп для розкриття таємниць чорних дір

Українські Національні Новини

Технології