ukenru
te-scho-voni-govoryat-pro-ukrayinu-tse-khoroshiy-signal-zelenskiy-pro-mirniy-plan-kitayu

Те, що вони говорять про Україну - це хороший сигнал: Зеленський про мирний план Китаю

 • 1153108 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Той факт, що на порядку денному Китаю з’явилося питання щодо України – це є хорошим сигналом, проте конкретних ініціатив від країни не лунало. Про це заявив на спільному брифінгу з прем’єр-міністром Іспанії Педром Санчесом у Києві Президент Володимир Зеленський, додавши, що не бачив документа мирного плану від Китаю щодо припинення війни, передає кореспондент УНН.

Цитата

“Я знаю загальні речі – дипломати наших обох країн зустрічалися, і Китай сказав, що в них є така ініціатива. Документ я не бачив, є якісь елементи. Зараз дуже рано ставити діагноз цьому документу. Я вважаю, що в цілому те, що Китай почав говорити про Україну, і пішли якісь сигнали – в цілому, я вважаю, що це дуже непогано”, – зазначив Президент.

Деталі

За словами Голови Держави, для України важливо, щоб всі держави були на стороні справедливості. Зокрема, те, що Китай про це вже говорить – “це вже перші кроки, і це дуже непогано”.

“Будемо робити висновки після того, як побачимо конкретику – що вони пропонують, і тоді побачимо. Ми на рівні дипломатів цей сигнал Китаю передали. Ми хотіли б зустрітися з Китаєм. Це в інтересах України. Чим більше країн світу буде залучено до формули миру – тим швидше це станеться”, – додав Зеленський.

Доповнення

Український високопосадовець на умовах анонімності розповів у коментарі AFP, що китайський уряд не консультувався з Києвом під час підготовки свого мирного плану щодо припинення війни.

Контекст

Пекін пообіцяв опублікувати пропоноване "політичне вирішення" українського конфлікту цього тижня якраз до першої річниці російського вторгнення.

Дмитро Кулеба заявив, що його китайський колега Ван І поділився "ключовими елементами китайського мирного плану" під час їхньої зустрічі в Німеччині на початку цього тижня.

Виступаючи в середу на Генасамблеї ООН, Кулеба заявив журналістам, що Україна відкрита для розмови з цього питання. "Ми готові поговорити з тими, хто має ідеї, інші ідеї, які можуть допомогти нам у досягненні цієї мети", - сказав він.
росія заявила в середу, що Пекін подав свої погляди на підходи до "політичного врегулювання" в Україні після візиту Вана до Москви.

"Китайські партнери поінформували нас про свої погляди на першопричини української кризи, а також підходи до її політичного врегулювання. Про жодний окремий (мирний) план не йшлося", - йдеться у повідомленні мзс росії.

Україна опублікувала власний мирний план із 10 пунктів, вимагаючи повного виведення російських військ із території України та створення міжнародного трибуналу для переслідування Москви за її агресію.

Українські Національні Новини

Політика