ukenru
svitovi-lideri-vislovili-spivchuttya-u-zvyazku-zi-smertyu-korolevi-yelizaveti-ii

Світові лідери висловили співчуття у зв'язку зі смертю королеви Єлизавети II

 • 215258 переглядiв

КИЇВ. 8 вересня. УНН. Світові лідери висловлюють співчуття у зв'язку зі смертю королеви і голови держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та ще 14 країн Співдружності націй Єлизавети ІІ. Вона пішла з життя у віці 96 років, передає УНН.

Деталі

Одним з перших на новину про смерть королеви відреагував її син, король Карл.

"Смерть моєї улюбленої матері, Її Величності Королеви, є моментом найбільшого смутку для мене та всіх членів моєї родини", - йдеться в першій заяві Карла після успадкування титулу: "Ми глибоко сумуємо з приводу смерті дорогого Суверена та матері, яку дуже любили."

Прем'єр-міністр Британії Ліз Трасс під час промови на Даунінг-стріт заявила, що смерть Єлизавети II стала "великим шоком для нації та світу". Вона додала, що королева була "скелею, на якій була побудована сучасна Британія", а країна "процвітала під час її правління".

Співчуття королівській родині висловили президент США Джо Байден і перша леді Джилл Байден, які сказали, що Єлизавета II була "більше, ніж монарх. Вона визначила епоху".

"У світі постійних змін вона була постійною присутністю та джерелом розради та гордості для поколінь британців, включаючи багатьох, які ніколи не знали своєї країни без неї. Незмінне захоплення королевою Єлизаветою II об’єднало людей по всій Співдружності. Сім десятиліть її історичного правління засвідчили епоху безпрецедентного розвитку людства та просування вперед людської гідності", - йдеться в повідомленні.

Президент Франції Еммануель Макрон, вшановуючи пам'ять королеви, зазначив, що вона "втілювала спадкоємність і єдність британської нації протягом понад 70 років".

"Я пам’ятаю її як друга Франції, добросердечну королеву, яка залишила незабутнє враження на свою країну та її століття", - зауважив він.

Данину поваги віддав також прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо.

"Бельгія висловлює свої співчуття британській королівській родині та британському народу. Нехай Її Королівська Високість Королева Єлизавета II спочиває з миром. Понад 70 років вона була маяком стабільності та гідності для британського народу", - написав він.

Висловили свої співчуття у зв'язку зі смертю Єлизавети II також колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон, колишні президенти США Білл Клінтон, Джордж Буш, Барак Обама та Дональд Трамп, а також прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн.

Зокрема, пам'ять королеви Єлизавети ІІ вшанував президент України Володимир Зеленський.

Раніше

Про смерть королеви повідомив Букінгемський палац. У повідомленні зазначили, що Єлизавета ІІ "мирно померла в Балморалі сьогодні вдень".

Українські Національні Новини

Суспільство