ukenru
svit-maye-pidgotuvatisya-vooz-poperedila-pro-visokiy-rizik-globalnogo-rozpovsyudzhennya-shtamu-omicron

Світ має підготуватися: ВООЗ попередила про високий ризик глобального розповсюдження штаму Omicron

 • 28536 переглядiв

КИЇВ. 29 листопада. УНН. Варіант коронавірусу Omicron, ймовірно, буде поширюватися по всьому світу, що створює "дуже високий" глобальний ризик спалахів інфекції, які можуть мати "серйозні наслідки" в деяких регіонах, з посиланням на заяву ВООЗ у понеділок повідомляє Reuters, пише УНН.

Деталі

Агентство ООН закликало свої 194 держави-члени прискорити вакцинацію високопріоритетних групнаселення і, в очікуванні збільшення кількості випадків, "забезпечити наявність планів пом'якшення наслідків" для підтримки основних медичних послуг.

"В Omicron безпрецедентна кількість спайкових мутацій, деякі з яких стосуються їх потенційного впливу на траєкторію пандемії", - заявила ВООЗ.

"Загальний глобальний ризик, пов'язаний з новим варіантом,.. оцінюється як дуже високий", - додали у ВООЗ.

На сьогодні не зареєстровано жодного випадку смерті, пов'язаного з "Омікроном", хоча необхідні подальші дослідження для оцінки здатності "Омікрона" вислизати від імунного захисту, йдеться у повідомленні.

"Збільшення кількості випадків, незалежно від зміни ступеня тяжкості, може ставити величезні вимоги до систем охорони здоров'я і може призвести до збільшення захворюваності та смертності. Вплив на вразливі групи населення буде значним, особливо в країнах з низьким охопленням вакцинацією", - йдеться в повідомленні.

У своєму останньому керівництві ВООЗ підтвердила, що країнам слід використовувати "підхід, заснований на оцінці ризику, для своєчасного коригування заходів щодо міжнародних поїздок". У ньому сказано, що будуть подальші рекомендації.

"Наявність множинних мутацій білка-шипа в рецептор-зв'язуючому домені передбачає, що Omicron може мати високу ймовірність вислизання від опосередкованої антитілами захисту. Проте, потенціал вислизання від опосередкованого клітинами імунітету передбачити важче", - сказано в заяві ВООЗ.

У найближчі тижні очікується більше даних.

"Випадки... інфікування очікуються у вакцинованих людей, хоча і в невеликій і передбачуваній пропорції", - вказали у ВООЗ.

Контекст

Перша людина, інфікована штамом B.1.1.529, була виявлена недавно в Ботсвані. Згідно з даними місцевої радіостанції SABC, йдеться про громадянина ПАР. Всесвітня організація охорони здоров'я назвала новий штам COVID-19 грецькою буквою Omicron. Організація кваліфікувала новий варіант як такий, що викликає занепокоєння.

Новий штам вже був виявлений у декількох європейських країнах, Ізраїлі, Гонконгу, Канаді та Австралії. Багато країн почали обмежувати або забороняти поїздки з країн півдня Африки, щоб приборкати поширення цього варіанту.

Українські Національні Новини

Суспільство