ukenru
svinina-v-ukrayini-vzhe-dorozhcha-anizh-v-yes-deputat

Свинина в Україні вже дорожча, аніж в ЄС - депутат

 • 22461 переглядiв

КИЇВ. 17 січня. УНН. Ціни на свинину в Україні - як у Європі, на відміну від доходів українців, які, на жаль, досі перебувають десь на рівні африканських країн. Про це на своїй сторінці у Facebook написав нардеп Сергій Тригубенко, передає УНН.

"За даними globalprice.info, 1 кг свинини у Литві коштує 127-175 грн, у Латвії - 102-127 грн, у Польщі - 111-134 грн, у Словаччині - 127-160 грн, у Чехії – десь 159 грн. І нарешті в Україні – від 102 до 199 грн за кг. Хоча, з власного досвіду мушу сказати, що свинини за 102 грн за кіло давно ніде не зустрічав.

Виходить, що ми навіть трохи випереджаємо окремі країни ЄС за цінами на суто "український продукт", - повідомив політик.

За словами Тригубенка, серед факторів, які зумовили таку сумну картину: інфляційні процеси та епідемія африканської чуми свиней (АЧС).

"Хвороба зумовила знищення більш як 32 тис. голів свиней, і це лише за офіційними даними.

На цьому фоні рекордно зріс імпорти свинини в Україну з-за кордону. За минулий рік ми наростили показники імпорту у 5 разів! І думаю, що це ще не межа. Щодо експорту, то через АЧС у цьому контексті ми фактично ізольовані. За минулий рік Україна відправила в інші країни всього 1600 т свинини", - зазначив політик.

Нардеп додав, що висновок з усього цього дуже простий.

"...неспроможність контролюючих органів належно виконувати свої обов'язки та ефективно протидіяти АЧС призвела не лише до значних збитків українських фермерів - свинарів (вони досі не отримали від держави понад 27 млн грн компенсацій), але й до погіршення якості життя кожного українця, якому, у буквальному сенсі цього слова, дешевше скуштувати свинину за кордоном", - резюмував Тригубенко.

Нагадаємо, як писав УНН, у минулому році в Україні було зафіксовано 145 випадків АЧС, якій сталися в усіх без виключення областях країни.

Українські Національні Новини

Економіка