svidoma-natsiya-abo-yak-rozvivayetsya-gromadska-diyalnist-v-ukrayini-pid-chas-viyni

Свідома нація. Або як розвивається громадська діяльність в Україні під час війни

 • 1131130 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. З початку повномасштабного вторгнення рф більшість українців об’єднало бажання допомогти своїй державі. З цього в Україні розпочалася справжня еволюція громадської діяльності. Станом на зараз лише на рахунки НБУ та трьох найбільших благодійних фондів: «United24», БФ «Повернись живим» та БО «Благодійний фонд Сергія Притули» українці й іноземці перерахували понад 33,96 млрд грн. Це майже 1 млрд доларів, передає УНН.

Дорогу здолає лиш той, хто йде. Або як зараз функціонує громадський сектор в Україні

Уже протягом двох років західні експерти стверджують, що українське суспільство стає все більш активним й свідомим на шляху до розвитку своєї країни. Підтвердженням цьому є робота таких фондів як: Razom for Ukraine, який заснувала група українських експатів в США. Зараз фонд надає гуманітарну допомогу армії, тактичну медицину, засоби зв’язку та займається евакуацією людей зокрема з місць бойових дій.

Серед інших варто згадати KSE Foundation. Цей фонд Київської школи економіки продемонстрував світові один з найкращих кейсів успішного фандрейзингу - з початку вторгнення на його платформі було зібрано понад 1 млрд грн (31 млн дол.) на потреби армії та цивільних від українських та міжнародних компаній.

Український бізнес, що став невід’ємною частиною громадської діяльності

Від початку повномасштабного вторгнення росії майже всі компанії в Україні зазнали великих збитків й були змушені скорочувати свій штат на 40%. Проте навіть така негативна тенденція не завадила вітчизняним підприємцям не залишатися осторонь й допомагати своїй країні у важкі часи. Зокрема, показовим прикладом цього є діяльність підприємиці та співзасновниці Stolitsa Group Владислави Молчанової, для якої громадська діяльність стала невід’ємною частиною життя.

Її благодійний фонд вважається одним з найбільших приватних фондів в Україні. З 24 лютого 2022 року організація надає активну допомогу волонтерським організаціям в забезпеченні киян харчуванням, речами та товарами першої необхідності. Фонд також надає матеріально-технічну підтримку, зокрема транспортом, підрозділам Збройних сил України, МВС та інших силових структур. Зокрема 123 одиниці техніки для військових Владислава придбала за власний кошт та передала у 2022 році Силам оборони України.

Ще одним пріоритетом фонду є сприяння розвитку української науки. Завдяки зусиллям Молчанової Національна академія наук України отримала цінне обладнання, яке дозволить проводити унікальні дослідження в сфері фізики напівпровідників.

Окрім того, оскыльки сама Владислава є прихожанкою та меценаткою Православної церкви України, свого часу її фонд долучився до відновлення Михайлівського Золотоверхого собору.

Немає межі досконалості. Громадська діяльність в США, як приклад для України

Активна діяльність громадських організацій у публічному житті країн Євросоюзу та США є невід’ємним елементом сталої демократії, яку зараз виборює наша держава у війні з рф.

Тож, більшість українських волонтерів прагнуть вже зараз розпочати співпрацю з західними колегами, адже це обмін досвідом. Серед таких можна назвати зокрема Воррена Баффета, якого вважають найбільшим благодійником усіх часів. Свої гроші підприємець спрямував на боротьбу із бідністю і охороною здоровʼя в країнах, що розвиваються.

Також варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення Баффет вирішив не бути байдужим й допомогти Україні. Він створив програму «Жнива перемоги», яка спрямована на допомогу українським аграріям. У межах ініціативи бізнесмен придбав 50 комбайнів, 60 тракторів та 60 сівалок для дрібних фермерів із 200-500 га. Цього року комбайни Баффета зібрали майже 30 000 га.

Окрім того, завдяки програмі Баффета було передано 163 000 фунтів насіння овочів для сімейних садів. Загалом на допомогу Україні підприємець витратив понад 148 млн дол. минулого року, цього року планує витратити 300 млн дол. Минулого року його фонд надав грантів на 307 млн дол. - майже половина з них в Україні.

Українські Національні Новини

Новини Бізнесу

    Популярні

    Новини по темі

    На Полтавщині зносять старе єврейське кладовище

     • 1073662 переглядiв

    В цьому році оприлюднення завдань НМТ не передбачено - УЦОЯО

     • 869693 переглядiв