Сьогодні, 24 грудня, багато українців вперше на офіційному рівні відзначатимуть Святвечір з більшістю країн цивілізованого світу. Це стало можливим після переходу Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський календар, І внесених після цього змін до календаря державних свят, згідно яких Різдво тепер припадає на 25 грудня. пише УНН.
Зі зміною дати багатовікові традиції Святвечору в Україні залишаються незмінними.
В цей день варто сходити до церкви: помолитися та сповідатися.
Традиційно на вечерю для зустрічі Різдвяної ночі готують 12 страв, які символізують 12 апостолів та 12 місяців календарного року.
На столі обов’язково мають бути: кутя, борщ із "вушками", грибна юшка, голубці, вареники, мариновані гриби, маринований оселедець, тушкована капуста, заливна риба, квасоля, пампушки, узвар.
Також в цей вечір показують вертеп – різдвяну сценку-виставу про народження Христа, де головними дійовими особами є Йосип, Діва Марія, волхви та цар Ірод. Різдвяний вертеп в Україні починався як ляльковий театр, але з згодом став справжнім театралізованим дійством.
Ну і звісно, на Святвечір діти та молодь ходять колядувати.
Не варто забувати, що протягом сьогоднішнього дня діє низка заборон. Зокрема, не бажано:
– порушувати піст;
– займатися важкою роботою;
– лаятися та підвищувати голос.