ukenru
sutichki-u-kazakhstani-chastina-bizhentsiv-povertayetsya-dodomu-z-kirgizstanu

Сутички у Казахстані: частина біженців повертається додому з Киргизстану

 • 14552 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Понад тисяча громадян Казахстану перетнули кордон з боку Киргизстану 9 лютого після того, як протягом вихідних кілька тисяч втекли туди від міжетнічних сутичок в казахській провінції Жамбил. Про це повідомляє "Радіо Свобода", інформує УНН.

"Наразі точно невідомо, скільки саме громадян Казахстану, які повертаються до своєї країни, залишили її саме через конфлікт. Внаслідок сутичок між етнічними казахами та дунганами (меншиною мусульман китайського походження) загинули 10 людей. Протягом 8 і 9 лютого 34 громадянина Казахстану потрапили до киргизьких лікарень, 13 людей перебувають там досі. Ще 39 людей госпіталізували в Казахстані, в тому числі трьох урядових працівників із вогнепальними пораненнями", - йдеться у повідомленні.

За даними прикордонної служби Киргизстану, більшість казахів, які перетинали кордон протягом днів сутичок – жінки, діти та люди похилого віку. За повідомленнями, селяни з прикордонних киргизьких селищ зустріли їх на кордоні, надали гарячу їжу та притулок.

9 лютого урядові служби повідомили, що до участі в сутичках причетні близько 300 людей і проти них вже відкрили кримінальні провадження.

Зазначається, що увечері 7 лютого в декількох селах Жамбилської області стався етнічний конфлікт між етнічними казахами і дунганами, причини якого наразі невідомі. 

Увечері 8 лютого влада Казахстану оголосила надзвичайну ситуацію "техногенного характеру місцевого масштабу".

Як повідомлялося раніше в УНН, через міжетнічні сутички близько 4500 людей були змушені покинути Казахстан.

Українські Національні Новини

Новини Світу