ukenru
sudova-reforma-2-0-rada-rozblokuvala-pidpisannya-zakonu-pro-vkks-z-pravkoyu-pro-mizhnarodnikh-ekspertiv

Судова реформа 2.0: Рада розблокувала підписання закону про ВККС з правкою про міжнародних експертів

 • 24416 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Верховна Рада відхилила два проекти постанов про скасування голосування за законопроект який передбачає перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, де вирішальний голос в доборі кандидатів у ВККС віддається незалежним міжнародним експертам, передає УНН.

Деталі

Жоден з проектів постанов №3711-д-П та №3711-д-П1 про скасування рішення Верховної Ради щодо ВККС не набрав мінімально необхідних 226 голосів.

Доповнення

ВР поновила роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів з правкою про міжнародних експертів 29 червня.

Так, законопроект ухвалили з принциповою правкою № 453 (автори Анастасія Радіна, Микита Потураєв та інші представники фракції “Слуги народу”), якою запропоновано відмовитися від так званої “формули 2+2” в ухваленні рішень конкурсною комісією, що запропонував комітет з питань правової політики і яка балансує ухвалення рішень між представниками Ради суддів та міжнародними експертами, а віддати вирішальний голос у доборі кандидатів у ВККС незалежним міжнародним експертам та по суті позбавити представників Ради суддів можливості блокування рішень. Тобто пріоритет у вирішенні питання віддано міжнародним партнерам.

Доповнення

Верховна Рада 16 жовтня 2019 року ухвалила законопроект, що було першою спробою так званої судової реформи Президента Володимира Зеленського. Він набув чинності восени 2019 року. Документ, зокрема, передбачав розпуск складу ВККСУ і скорочення кількості її членів з 16 до 12. Відтоді відбір нових суддів призупинено.

Українські Національні Новини

Політика