ukenru
sud-zobovyazav-derzhpidpriyemstvo-krivbasshakhtozakrittya-splatiti-2-5-mln-grn-zbitkiv-zavdanikh-dovkillyu

Суд зобов’язав держпідприємство "Кривбасшахтозакриття" сплатити 2,5 млн грн збитків, завданих довкіллю

 • 14150 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Господарський суд Дніпропетровської області зобов’язав державне підприємство "Кривбасшахтозакриття" сплатити 2,5 мільйона гривень збитків за порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів. Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

Цитата:

"ДП "Кривбасшахтозакриття" має сплатити 2,5 мільйона гривень збитків за порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів! Таке рішення було прийнято Господарським судом Дніпропетровської області", - написав Мальований.

Деталі

За його словами, позивачем у справі виступила Держекоінспекція, яка під час перевірки підприємства зафіксувала скид забруднюючих речовин у річку Інгулець без дозволу на спеціальне водокористування та пред’явила збитки на суму 2 534 223 гривень. Держпідприємство відмовилось відшкодовувати цю суму, тож ДЕІ звернулась до суду, який і задовольнив позов.

"ДП "Кривбасшахтозакриття" здійснює відкачку шахтних вод з таких підприємств, як ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг", ПРАТ "ЦГЗК" та ПРАТ "Суха Балка". Ці води містять високі концентрації брому, йоду, натрію, калію і магнію. Спершу держпідприємство відкачує ці води до балки Свистунова, де відбувається осідання речовин, потім розбавляє прісною водою та скидає у річку Інгулець", - зазначив Мальований.

Він наголосив, що порушення технології скидання шахтних вод загрожує екологічній безпеці всього регіону, адже вода з Інгульця використовується як питна та для зрошення полів. А це означає, що небезпечні речовини, які містяться у ній, становлять загрозу для людей.

Доповнення

Суд зобов’язав один із харківських заводів сплатити понад 400 тис. грн збитків за викиди у повітря.

В Україні за минулий рік скоїли екологічних порушень на понад 2 млрд гривень.

Українські Національні Новини

Економіка