ukenru
sud-u-rf-rozpochav-povtorniy-protses-schodo-figuranta-spravi-khizb-ut-takhrir

Суд у РФ розпочав повторний процес щодо фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір"

 • 8456 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Північно-кавказький військовий суд в російському місті Ростов-на-Дону почав заново переглядати кримінальне провадження щодо фігуранта "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Зейтуллаєва. Про це повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає УНН з посиланням на QirimInfo.

У грудні минулого року верховний суд РФ скасував вирок Р.Зейтуллаєву, засудженому раніше на 7 років. Так суд задовольнив протест прокурора, який наполягав на перегляді справи, щоб посилити Р.Зейтуллаєву покарання, пише видання.

На засіданні, яке пройшло 13 лютого, за словами адвоката, планувалося допитати свідків, однак суд не зміг забезпечити з ними зв'язок.

"Пройшло перше засідання по суті. Прокурор зайнявся тим, що оголошував протоколи (обшуку, виїмки і обстеження), на яких буде засновувати нове обвинувачення. Обвинувачення будується на тих же доказах, нічого не змінилося. З усіма тими ж вихідними даними результат повинен вийти інший", - розповів Е.Семедляєв.

Сторона захисту також подавала низку клопотань, які суд відхилив.

"Ми заявили клопотання про те, щоб його не тримали в клітці під час судових засідань, заявили відвід прокурору. Сам Зейтуллаєв клопотав про те, щоб його не водили в наручниках з заломленими назад руками", - уточнив адвокат.

Е.Семедляєв також розповів, що його підзахисний висловлює подяку українським консулам, які були присутні на кожному судовому засіданні у його справі. За словами адвоката, консулам постійно відмовляють у побаченні з Р.Зейтуллаєвим. "Руслан моральним духом не падає, проте два роки перебування в СІЗО даються важко. Три тижні тому у нього забрали Коран на арабській мові, нібито для перевірки. Через 15 днів повинні повернути. Йому також не дали вітаміни, які посилкою передала дружина. Нібито у нього немає показань для того, щоб приймати вітаміни", - розповів Е.Семедляєв.

Наступне засідання у справі Руслана Зейтуллаєва призначено на 20 лютого.

Додамо, що 7 лютого Північно-кавказький військовий суд продовжив Р.Зейтуллаєву арешт до 7 квітня. Північно-Кавказький окружний військовий суд 7 вересня минулого року оголосив вирок першим фігурантам "справи Хізб ут-Тахрір" у Криму - так званого севастопольського осередку.

За версією ФСБ РФ, Руслан Зейтуллаєв є її організатором. Суд засудив трьох кримських татар - Фераті Сайфуллаєва, Рустема Ваітова і Нурі Прімова - до п'яти років колонії загального режиму, Руслан Зейтуллаєв отримав 7 років. Однак в апеляційній інстанції прокурор попросив скасувати вирок Р.Зейтуллаєву і відправити його справу на перегляд.

Українські Національні Новини

Суспільство