ukenru
sud-skasuvav-rishennya-oask-yakim-simvoliku-diviziyi-ss-galichina-viznavali-natsistskoyu

Суд скасував рішення ОАСК, яким символіку дивізії СС "Галичина" визнавали нацистською

 • 81537 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Шостий апеляційний адміністративний суд Києва задовольнив скаргу Інституту Нацпам’яті, скасувавши рішення Окружного адміністративного суду, яким символіку дивізії СС "Галичина" прирівнювали до нацистської. Про це інформує пресслужба суду, передає УНН.

"Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Олени Кузьмишиної, суддів Наталі Бужак і Любові Костюк розглянула апеляційну скаргу Українського інституту національної пам’яті на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2020 року в адміністративній справі № 826/11325/17", - йдеться в повідомленні.

Так, повідомляється, що позивачка звернулась до суду з проханням визнати протиправними дії Українського інституту національної пам’яті та його голови щодо наданню одному з українських інтернет-видань тлумачення п.5 ч.1 ст.1 Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" щодо дивізії СС "Галичина". У цьому пункті йдеться про те, що визнається символікою націонал- соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму. А також заборонити доповідачам пропаганду символіки дивізії 14-ї гренадерської дивізії військ СС "Галичина" з урахуванням подальших змін її назви.

Одночасно позивачка просила доповідачів спростувати інформацію щодо символіки дивізії 14-ї гренадерської дивізії військ СС "Галичина".

Суд першої інстанції позовні вимоги задовольнив частково. Визнав протиправними дії Українського інституту національної пам’яті та його голови в наданні висновку про те, що символіка 14-ї гренадерської дивізії військ СС "Галичина" (1-ї Української дивізії УНА) відповідно до чинного законодавства України не є символікою націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, поширення або публічне використання якої в Україні заборонено. Зобов’язав Український інститут національної пам’яті та його посадових осіб утриматись від вчинення дій щодо поширення вище зазначеного. В іншій частині позивних вимог відхилено.

"Не погоджуючись з цим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу. Колегія суддів Шостого ААС задовольнила її, а рішення суду першої інстанції скасувала. Підстави для такого рішення Шостого апеляційного адміністративного суду будуть опубліковані після виготовлення повного тексту постанови", - йдеться в повідомленні пресслужби.

Нагадаємо, 27 травня Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправними дії Українського інституту нацпам’яті та його колишнього голови Володимира В’ятровича щодо їх висновку про те, що символіка дивізії СС “Галичина” не є нацистською.

Українські Національні Новини

Політика