sud-povernuv-derzhavi-trubu-medvedchuka-fond-dezhmayna

Суд повернув державі "трубу" медведчука – Фонд держмайна

 • 308565 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. Господарський суд Житомирської області визнав власністю держави частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яка розташована на території України. Українську частину нафтопровода певний час контролював екс-нардеп від «опзж» віктор медведчук. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Фонду держмайна.

Цитата

«Господарський суд Житомирської області задовольнив позов ФДМУ щодо визнання права власності за державою на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара-Західний напрямок», яка розташована на території України», - йдеться у повідомленні.

Деталі

Через цей трубопровід до України постачалося російське дизельне пальне. Нафтопровід був збудований за часів СРСР в 1957-1968 роках. Після проголошення незалежності він мав перейти у державну власність України. Однак багато років цим активом користувалася російська компанія «Транснєфтєпродукт».

Україна намагалася повернути частину магістрального нафтопродуктопроводу у державну власність не перший рік. Судові справи велися з 2011 року.

У 2021 році Фонд держмайна подав позов до Господарського суду Житомирської області, в якому просив визнати за державою цей актив.

Контекст

Нафтопродуктопровід, який територією України сполучає росію та ЄС, спершу контролювала російська державна структура «Транснєфть», а потім його через суди отримали компанії, пов'язані з віктором медведчуком. 19 лютого 2021 року РНБО ухвалила рішення щодо повернення у державну власність частини нафтопроводу «Самара – Західний напрямок». Того ж дня РНБО запровадила санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема, проти медведчука.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Рада Україна-НАТО зібралася на перше засідання

     • 1681384 переглядiв