ukenru
sud-oon-doruchiv-ssha-skasuvati-deyaki-sanktsiyi-proti-iranu

Суд ООН доручив США скасувати деякі санкції проти Ірану

 • 9521 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй e середу доручив США зняти санкції щодо Ірану, які впливають на імпорт країною гуманітарних товарів, продуктів і послуг, пов'язаних з безпекою цивільної авіації. Про це УНН повідомляє з посиланням на Associated Press.

Як зазначається, рішення Міжнародного суду ООН є юридично обов'язковим, але ще не зрозуміло, чи буде це дотримуватися адміністрацією президента США Дональда Трампа.

Трамп вирішив повернути жорсткі санкції США у травні після виходу з ядерної угоди Тегерана зі світовими державами. Іран оскаржив санкції до Міжнародного суду ООН у липні.

У попередньому рішенні суд заявив, що Вашингтон повинен "скасувати на свій вибір будь-які перешкоди, що виникають" у зв'язку зі скасуванням санкцій на експорт до Ірану медикаментів і медичних виробів, продовольчих і сільськогосподарських товарів і запасних частин і устаткування, необхідного для забезпечення безпеки цивільної авіації.

Накладаючи так звані "тимчасові заходи", голова Міжнародного суду ООН Абдулкаві Ахмед Юсуф підкреслив, що це рішення не зумовлює остаточного результату справи або не встановлює, що суд має юрисдикцію у цій справі.

Очікується, що США оскаржать питання юрисдикції суду на майбутньому слуханні.

У рішенні суду зазначено також, що адміністрація Трампа повинна "забезпечити, щоб ліцензії і необхідні дозволи були надані", а виплати не обмежені, якщо вони пов'язані з гуманітарними товарами і товарами, пов'язаними зі сферою авіації.

Суд також постановив як США, так і Ірану "утримуватися від будь-яких дій, які можуть погіршити або розширити предмет спору".

Нагадаємо, США закликали МАГАТЕ провести інспекцію об'єкта в Тегерані.

Українські Національні Новини

Новини Світу