ukenru
sud-latviyi-vidkhiliv-pershu-skargu-na-obovyazkovu-vaktsinatsiyu-vid-covid-19

Суд Латвії відхилив першу скаргу на обов'язкову вакцинацію від Covid-19

 • 31046 переглядiв

КИЇВ. 13 листопада. УНН. Суд адміністративного району Латвії, 13 листопада, відхилив позов приватних осіб, які намагаються оскаржити правила Кабінету міністрів, які визначають обов'язкову вакцинацію від Covid-19 для низки професій, повідомляє Delfi, передає УНН.

Деталі

Скаргу подала чиновниця Міністерства добробуту Сандра Руцька разом із чоловіком та донькою. Це перший позов щодо обов'язкової вакцинації від Covid-19, розглянутий у суді.

У ході розгляду позову суд визнав, що обов'язок прищепитися обмежує права особи на приватне життя, вільний вибір професії та робочого місця відповідно до своєї кваліфікації та здібностей.

Проте, оцінюючи обставини справи, суд дійшов висновку, що обов'язок вакцинуватися відповідає закону та має під собою легітимну мету. Йдеться про нагальну соціальну необхідність захищати права інших людей. З одного боку, це захист епідеміологічної безпеки суспільства, з іншого боку, забезпечення безперервності важливих державних функцій на користь суспільства. Таким чином, обмеження пропорційні. Суд дійшов висновку, що ці цілі не можна досягти іншими шляхами, які меншою мірою обмежують права та інтереси людей.

Тобто, користь, яку отримує суспільство від обов'язкової вакцинації більше, ніж шкода, завдана порушенням прав особи. Суд не виявив, що конкретні правила Кабінету міністрів порушують принцип права та рівності стосовно заявників. Крім того, суд не виявив особливих обставин, які виключають позивачів із ланцюга поширення вірусу, що могло б вплинути на оцінку суду та пропорційність обмежень.

Позивачі намагалися поставити під сумнів дані Центру профілактики та контролю захворювань про ефективність вакцин, однак суд зазначив, що при оцінці обставин справи керувався зокрема безліччю наукових публікацій. Суд не зважив на занепокоєння позивачів щодо безпеки вакцин, оскільки позивачі керувалися загальними сумнівами, не вказавши на жодне порушення, допущене при видачі дозволу на продаж вакцин. Суд зазначив, що безпека вакцин постійно контролюється, а мешканці мають можливість отримати медвідвід, якщо особа має об'єктивну, пов'язану зі здоров'ям причину відкласти вакцинацію.

Додамо

За всю пандемію в Латвії Covid-19 було підтверджено у 239 575 осіб за населення 1,89 млн людей. Минулої доби в Латвії виявлено 1 422 нових випадків у Covid-19, помер 51 пацієнт з коронавірусом.

Українські Національні Новини

Новини Світу