ukenru
strayk-girnikiv-cherez-zarplatni-borgi-reaktsiya-ombudsmena

Страйк гірників через зарплатні борги: реакція омбудсмена

 • 15453 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова відреагувала на страйк гірників на шахтах у Донецькій та Луганській областях через заборгованість із виплати заробітної плати.  Про це повідомляє УНН із посиланням на Telegram омбудсмена.

Деталі

Зокрема, страйкують на шахтах "Капітальна" ДП "Мирноградвугілля", "Гірська" ДП "Первомайськвугілля", "Новодружевська" ДП "Лисичанськвугілля".

"Ситуація з виплати заробітної плати шахтарям впродовж 2021 року залишалася критичною. За даними Державної служби з питань праці України, загальна сума заборгованості по підприємствах, що належать до сфери управління Міністерства енергетики України, станом на 01.01.2021 становила 169 мільйонів гривень, а станом на 06.12.2021 – вже понад 654 мільйони гривень", — зазначила Денісова.

За її словами, зараз шахти працюють в режимі підтримання підприємств, загрози для життя та здоров’я працівників немає. Погасити заборгованість із заробітної плати перед гірниками можливо за допомогою забезпечення відповідного бюджетного фінансування.

Додамо

Законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (щодо погашення заборгованості та виплати поточної заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств)", (реєстр. № 5891-1) було ухвалено 16 грудня в першому читанні.

Денісова звернулася до голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрія Арістова з проханням першочергово розглянути законопроєкт № 5891-1 на засіданні Комітету, щоб підготувати його до другого читання.

"Питання погашення заборгованості із заробітної плати перед гірниками перебуває на моєму контролі", — додала омбудсмен.

Українські Національні Новини

Суспільство