ukenru
stoltenberg-otrimav-zayavku-ukrayini-na-vstup-do-nato-teper-yiyi-mayut-rozglyanuti-posli-krayin-alyansu-op

Столтенберг отримав заявку України на вступ до НАТО, тепер її мають розглянути посли країн Альянсу – ОП

 • 163472 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Україна офіційно направила заявку щодо членства в НАТО Генеральному секретарю Альянсу Єнсу Столтенбергу. Як повідомив на брифінгу заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, далі її розглядатимуть на рівні послів держав-членів, передає УНН.

Цитата

"На сьогоднішній день Генеральний секретар отримав заявку офіційно шляхом ноти від України. Наступним етапом стане обговорення цієї заявки на рівні Північноатлантичної ради, тобто на рівні послів держав-членів НАТО у Брюсселі", – повідомив Жовква.

Деталі

Представник ОП нагадав, що лідери дев'яти країн вже оприлюднили звернення щодо підтримки членства України в НАТО.

Він також пояснив, що заявлена Україною "прискорена процедура" вступу в НАТО означає відсутність необхідності ПДЧ.

"Коли Україна заявляє про те, що рухатиметься до НАТО за прискореною процедурою – це означає, що на сьогоднішній день, враховуючи досвід таких країн, як Швеція і Фінляндія, Україна розраховує на те, що рух до членства в НАТО буде продовжуватися без застосування інструменту Плану дій щодо членства, який до сьогодні був одним із обов'язкових елементів", – зауважив він.

Жовква підкреслив, що наразі Президент України та дипломатична служба ведуть перемовини з державами-членами НАТО, щоб українська заявка "набула практичного розгляду".

Доповнення

Президент України Володимир Зеленський заявив 30 вересня, що Україна подає заявку "за прискореною процедурою" на членство в НАТО.

Країни Балтії оголосили, що "повністю підтримують якнайшвидше прийняття України" до оборонного альянсу.

Загалом, дев'ять країн підтримали членство України в НАТО та закликали збільшити військову допомогу.

Українські Національні Новини

Політика