ukenru
stali-vidomi-detali-poyizdki-golovi-mzs-ugorschini-na-zakarpattya

Стали відомі деталі поїздки голови МЗС Угорщини на Закарпаття

 • 11687 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Будапешт зацікавлений у поліпшенні відносин між Угорщиною та Україною у майбутньому і створення співпраці, яке буде корисною як для обох країн, так і для для закарпатських угорців. Про це під час візиту в Берегово заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає УНН з посиланням на повідомлення МЗС Угорщини.

"Угорщина зацікавлена в тому, щоб Україна була сильною, стабільною і демократичною країною, тому що це гарно вплине як на угорсько-українські відносини, так і на життя громади закарпатських угорців. Ми щиро сподіваємося - і сподіваємося, що це не втручання у внутрішні справи - що в Києві розвинеться парламентський розподіл влади, що дозволить значно поліпшити відносини між двома країнами", - сказав міністр.

За його словами, Угорщина хотіла б, щоб "українська адміністрація розглядала закарпатську угорську громаду як ресурс, який зміцнює Україну і сприяє наведенню порядку в угорсько-українських відносинах".

"Нинішній стан двосторонніх відносин не є хорошим для України з огляду на те, що у неї немає підтримки Угорщини в зв'язку з її прагненнями до європейської та євроатлантичної інтеграції, і це також не дуже добре для Угорщини з огляду на те, що нам не подобається бути в поганих відносинах з нашими сусідами, і це особливо недобре для закарпатської угорської громади, яка змушена жити в таких умовах, терплячи залякування, порушення прав і несподівані атаки озброєних чоловіків у лижних масках", - заявив Сійярто.

Міністр повідомив, що в останні роки Будапешт надав 41,4 млн євро для фінансування 23 тис. представників малого та середнього бізнесу на Закарпатті, в результаті чого інвестиційні проекти на загальну суму 55,3 млн євро були реалізовані. Він заявив, що Угорщина продовжить надавати фінансування у майбутньому.

Він також висловив надію на те, що "у нового Президента України Володимира Зеленського буде достатньо місця для маневру, щоб забезпечити відповідний рівень підтримки у цьому напрямку".

Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що у Будапешта є план щодо поліпшення відносин, але для цього також потрібна допомога української адміністрації.

"Щойно українська адміністрація відновить права, яких була позбавлена угорська громада, і щойно вона припинить операції залякування, ця можливість може відкритися для тісної економічної співпраці, яка відповідає інтересам обох країн", - сказав він, додавши, що угорський уряд затвердив бюджет кредитної допомоги у 50 мільйонів євро для проектів розвитку інфраструктури в Україні.

Сійярто підтвердив, що "Угорщина негайно скасує своє вето щодо засідань Комісії Україна-НАТО, якщо припиняться провокації проти закарпатських угорців і права громади будуть відновлені".

Як повідомляв УНН, Україна вважає неприпустимою поведінку угорської сторони, делегація якої відвідала Закарпаття.

Українські Національні Новини

Політика