ssha-ta-lytva-pidpysaly-plan-oboronnoi-spivpratsi-na-2024-2028-roky

США та Литва підписали план оборонної співпраці на 2024-2028 роки

 • 35807 переглядiв

Литва і США підписали новий план оборонного співробітництва на 2024-2028 роки з метою посилення стримування в Балтійському регіоні і забезпечення американської військової присутності. План також зосереджується на розвитку оборонного потенціалу Литви і поточних військових закупівлях.

Литва і США у Вашингтоні підписали план двосторонньої оборонної співпраці на 2024-2028 роки. Про це повідомили у Міноборони Литви, передає УНН.

Деталі

Документ визначає основні напрями співпраці, на яких Литва і США зосередять увагу в найближчі роки. Йдеться про посилення заходів стримування в Балтійському регіоні, забезпечення військової присутності США в регіоні, підтримка США у зміцненні та розвитку обороноздатності Литви, безперебійна реалізація закупівель Литви у США, співпраця в оборонній промисловості, спільні навчання. 

Новий план співпраці підписали у Вашингтоні директор з оборонної політики Міністерства національної оборони Литви Вайдотас Урбеліс та радниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер.

Литва та США є союзниками, які однаково цінують загрози міжнародній безпеці та тісно співпрацюють для посилення стримування в Балтійському регіоні. Наша оборонна співпраця за останній рік якісно розширилася

сказав Урбеліс.

Він додав, що відбувається, безперервна ротація батальйонів США, країни інтенсивно вдосконалюють інфраструктуру для забезпечення військової присутності союзників.

Зросли закупівлі військової техніки зі США – спільно реалізують понад 60 проектів із закупівель: артилерійські системи HIMARS, броньовані всюдиходи JLTV, протитанкові ракетні комплекси Javelin.

Також США та Литва реалізовують інші амбітні проекти в розвитку кіберпотенціалів та інших сферах.

Цей документ свідчить про те, що американці залишаються відданими активній роботі в Балтійському регіоні і таким чином збільшують стримування

підсумував Урбеліс.

Контекст

Перший план оборонної співпраці між Міністерством оборони Литви та Міністерством оборони США було підписано ще у 2019 році. Зміст нещодавно підписаного плану буде постійно переглядатися та оновлюватися за потреби.

Литва презентувала оновлену концепцію "Коаліції з розмінування" для України03.12.23, 03:05

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Помер ексдиректор Львівської національної опери Едер

     • 35029 переглядiв