ssha-rozglyadayut-mozhlivist-vidpravlennya-zakhoplenoyi-iranskoyi-zbroyi-v-ukrayinu

США розглядають можливість відправлення захопленої іранської зброї в Україну

 • 1285581 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Американські військові розглядають можливість відправки Україні тисяч одиниць захопленої зброї і більше мільйона набоїв, які колись прямували для бойовиків, що підтримуються Іраном, в Ємені, повідомила у вівторок Washington Post, передає УНН.

Деталі

Минулого місяця військово-морські сили США та Франції перехопили вантажні судна, які перевозили контрабандою тисячі одиниць зброї з Ірану, які прямували до Ємену. Тегеран відправив вантажі всупереч резолюції Ради Безпеки ООН, яка забороняє постачання зброї хуситам, єменському партнеру Ірану.

Лише за ці два захоплення було вилучено тисячі автоматів та кулеметів російського зразка, десятки протитанкових ракет та понад півмільйона набоїв. Аналогічним чином минулого літа британський флот захопив іранське судно з ракетами класу «земля-повітря» та двигунами для крилатих ракет наземного базування.

У січні Пентагон дійшов до того, що здійснив наліт на склади зброї в Ізраїлі в пошуках артилерійських снарядів для підтримки Києва. І потреба не зникає, зазначає Washington Post.

"Хоча ця захоплена іранська зброя не задовольнить усіх потреб української армії, вона безумовно, допоможе їй напередодні першої річниці захисту своєї батьківщини від незаконного та жорстокого вторгнення росії", - йдеться в повідомленні.

Окрім задоволення невідкладних військових потреб, передача цієї зброї матиме й інші позитивні побічні ефекти. Відправлення іранської зброї Україні для використання проти росії може вбити клин між Москвою та Тегераном у той момент, коли їхні інтереси сходяться. Напрямок іранської зброї проти росії може спонукати Москву чинити тиск на Тегеран, щоб він припинив контрабанду зброї до Ємену, особливо у зв'язку з тим, що перехоплюється дедалі більше поставок.

Можуть існувати юридичні перешкоди, які заважають президенту Байдену розглядати цю захоплену іранську зброю як запаси США і просто санкціонувати її передачу відповідно до повноважень президента щодо скорочення витрат, як він уже робив 31 раз із серпня 2021 року.

"Але якщо ця зброя технічно все ще є власністю Ірану, президенту слід не гаяти часу і домагатися судового позову, щоб заарештувати їх відповідно до цивільної влади США щодо конфіскації. Адміністрація Байдена та її європейські союзники вже продемонстрували величезну винахідливість у застосуванні нових інструментів політики на підтримку Києва", - зазначає WP.

Байден міг би, наприклад, запросити у Конгресу юридичні повноваження для вирішення цієї передачі зброї. Адміністрація Байдена вже заручилася підтримкою Конгресу, щоб дозволити Вашингтону відправити конфісковані активи російських олігархів.

"Конгрес вітав би можливість знайти нові, недорогі способи підтримки України і, швидше за все, скористався б можливістю тицьнути Москву пальцем у око Тегерану".

"Іран та росія є головними злочинцями, які прагнуть більшої влади та впливу за допомогою жорстокого поводження з своїми сусідами. Вашингтон повинен рухатися без зволікання", - підсумувало видання.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Рашисти вдруге за день обстріляли лікарню у Херсоні

     • 577691 переглядiв