ukenru
ssha-poperedzhayut-scho-ponovlennya-rosiyskoyi-agresiyi-proti-ukrayini-prizvede-do-seryoznikh-naslidkiv

США попереджають, що поновлення російської агресії проти України призведе до "серйозних наслідків"

 • 22780 переглядiв

КИЇВ. 30 листопада. УНН. Будь-яка поновлення російської агресії в Україні призведе до "серйозних наслідків", заявив у вівторок держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Латвії, де міністри закордонних справ НАТО зібралися, щоб обговорити нещодавнє нарощування російських військ біля кордону з Україною. Про це інформує УНН з посиланням на CBS News.

Деталі

Блінкен назвав переміщення російських військ "незвичайним" і додав, що будь-які ескалаційні дії Росії будуть викликати "велике занепокоєння" для Сполучених Штатів.

Російські чиновники заявили, що повідомлення про нарощування військових сил є безпідставними, і, у свою чергу, звинуватили НАТО.

Контекст

Головний дипломат країни Сергій Лавров критикував Альянс за розміщення значної кількості військової техніки поблизу кордонів Росії і заявив, що Москва може відповісти на загрози безпеці з боку західних країн та України, якщо це необхідно.

"Те, що нас звинувачують у проведенні військових навчань на нашій суверенній території з боку країн, які приводять до наших кордонів війська та військову техніку у величезних кількостях з-за океану, і те, що Сполучені Штати оточили нас з усіх боків своїми військовими. Бази – це те, що знає кожен школяр", – сказав Лавров у вівторок.

"І все ж ця істерія постійно розгортається", – додав він, посилаючись на занепокоєння західних лідерів щодо військової агресії щодо України.

Новопризначений міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що нинішнє нарощування "скоріше за все" пов’язане з можливою майбутньою віртуальною зустріччю між президентом Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним, яка, за словами Кремля, знаходиться на стадії розробки і може відбутися до кінця року. У п’ятницю Байден заявив журналістам, що очікує на переговори з Путіним і президентом України Володимиром Зеленським.

Глава української військової розвідки Кирило Буданов заявив, що в околицях кордонів України розміщено понад 90 тисяч російських військовослужбовців, що менше в порівнянні з аналогічним напруженням минулої весни.

Аналітики зазначають, що Кремль мало виграє, якщо почнеться тотальна війна, яка розірве і без того зношені зв’язки з міжнародним співтовариством.

Ескалація значною мірою розглядається, як сигнал про те, що Путін прагне перемалювати "червоні лінії", коли мова йде про Україну, і змінити те, що Росія вважає застарілою системою європейської безпеки.

У вівторок, Путін підтвердив, що розглядає розширення військової інфраструктури НАТО в Україні, як лінію, яку він сподівається не перейти.

"Насамперед, це створення для нас загроз, які можуть виходити з цієї території… якщо в Україні будуть ракетні ударні системи, здатні досягти Москви за 7-10 хвилин, або за 5 хвилин, якщо це будуть гіперзвукові ракети, що ми маємо робити? Нам доведеться створити щось подібне проти тих, хто нам таким чином погрожує", – заявив Путін, виступаючи на інвестиційному форумі в Москві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська ескалація на кордоні з Україною: Кулеба назвав "найгірший сценарій"

Українські Національні Новини

Новини Світу