ssha-poperedili-14-krayin-pro-sprobi-rf-prodavati-vkradene-ukrayinske-zerno

США попередили 14 країн про спроби рф продавати вкрадене українське зерно

 • 166580 переглядiв

КИЇВ. 6 липня. УНН. Американські дипломати попередили 14 країн, в основному африканських, про те, що російські кораблі, завантажені вкраденим українським зерном, можуть прямувати в їхній бік. Про це із посиланням на власні джерела повідомляє The New Yourk Times, пише УНН.

Деталі

Повідомляється, що в середині травня Сполучені Штати розіслали попередження 14 країнам, переважно в Африці, про те, що російські вантажні судна залишають порти поблизу України з вантажем, який у листі Держдепартаменту було позначено як «вкрадене українське зерно».

У посланні було зазначено назви трьох російських вантажних суден, які, за інформацією Держдепу, підозрюються у його перевезенні.

Так, минулого місяця три російські судна, зазначені в повідомленні Держдепартаменту як підозрювані в перевезенні вкраденого українського зерна, — «Матрос Кошка», «Матрос Позинич» та «Михайло Ненашев» — курсували між Керченською протокою, що розділяє Крим та росію, та різними портами у східне Середземномор'я.

Іноді вони швартувалися у Туреччині чи Сирії; в інших випадках, згідно з веб-сайтами, що відстежують морський рух, вони відключали свої транспондери при перетині Середземного моря, можливо, щоб приховати кінцевий пункт призначення.

Два джерела в США підтвердили зміст листа, який був надісланий 16 травня до 14 країн, в основному в північній та східній Африці, а також у Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланку та Туреччину.

За словами одного американського чиновника, визначити походження партії зерна непросто, але однією з ознак може бути те, що росія продавала його з великою знижкою.

В електронному листі представник Держдепартаменту відмовився коментувати зміст телеграми, але вказав на українські повідомлення про розкрадання зерна, а також на «численні свідчення українських фермерів та документальні свідоцтва, що свідчать про крадіжку росією українського зерна».

«Сполучені Штати працюють з іншими країнами, щоб запобігти продажу зерна, яке, ймовірно, було вкрадено з України», — сказав чиновник.

Декілька іноземних представників заявили, що Сполучені Штати попросили їх забезпечити, щоб їхня країна не купувала вкрадене українське зерно, і це прохання було зроблено в дусі співпраці, а не примусу. Високопоставлений представник міністерства закордонних справ Пакистану, який розглядає можливість купівлі двох мільйонів тонн пшениці в росії, сказав, що американці наголошували на суверенітеті Пакистану, коли просили про допомогу.

Туреччина знаходиться в центрі зусиль з відстеження викраденого українського зерна, тому що російські судна, що виходять із Криму, зазвичай проходять через турецькі води. У понеділок посол України в Туреччині закликав владу розслідувати джерело російського зерна.

Нагадаємо

Як писав УНН, ООН намагається укласти угоду з росією, щоб дозволити Україні відновити експорт зерна через Чорне море, проте представники адміністрації президента США Джо Байдена та американські законодавці дуже скептично ставляться до того, що росія діє сумлінно.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Сухо та спекотно: синоптики дали прогноз погоди на завтра

     • 144207 переглядiв

    Десятки прильотів: окупанти обстріляли прикордоння Сумщини

     • 114598 переглядiв

    Чи можна забути про COVID-19? Відповідає Ольга Голубовська

     • 641267 переглядiв