ukenru
ssha-nazvali-sud-oon-politizovanim-i-viyshli-z-dvokh-mizhnarodnikh-ugod

США назвали суд ООН "політизованим" і вийшли з двох міжнародних угод

 • 9398 переглядiв

КИЇВ. 4 жовтня. УНН. Адміністрація президента США Дональда Трампа напередодні оголосила про вихід з двох міжнародних угод після того, як Іран і Палестинська автономія подали в Міжнародний суд ООН скаргу на політику, яку проводять Сполучені Штати. Про це УНН повідомляє з посиланням на Голос Америки.

Радник президента з питань національної безпеки Джон Болтон назвав верховний трибунал ООН "політизованою і неефективною" організацією. Він сказав, що США перегляне всі міжнародні угоди, яких можуть торкнутися рішення Міжнародного суду.

Напередодні Міжнародний суд ООН у Гаазі задовольнив позов Тегерана, наказавши США проконтролювати процес застосування санкцій до Ірану, які Вашингтон готується посилити наступного місяця. У рішенні суду йдеться, що санкції не повинні стосуватися гуманітарної допомоги та питань безпеки цивільної авіації.

Тегеран заявив, що санкції США, запроваджені у травні адміністрацією Трампа, порушують умови договору про дружбу з Іраном, який був укладений в 1955 році. Вашингтон, у відповідь, в односторонньому порядку вийшов з договору, який був підписаний до Ісламської революції 1979 року, в результаті якої дві країни перетворилися в супротивників.

Глава МЗС Ірану Джавад Заріф розкритикував вихід США з угод, назвавши адміністрацію Трампа "режимом поза законом".

Джон Болтон додав, що США також виходять з "додаткового протоколу" Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року. Він попередив, що Сполучені Штати "не сидітимуть, склавши руки, у той час як проти нас висувають необгрунтовані політичні претензії".

Рішення про вихід з протоколу було прийнято після того, як у вересні влада Палестинської автономії подала в Міжнародний суд ще одну скаргу проти США, звинувативши Вашингтон у неправомірності рішення про перенесення посольства з Тель-Авіва до Єрусалима. Палестинська влада заявила, що перенесення посольства в Єрусалим є порушенням міжнародної угоди і закликала скасувати це рішення.

При цьому Болтон підкреслив, що "США залишаються учасником Віденської конвенції", і що Вашингтон чекає від інших учасників конвенції виконання всіх міжнародних зобов'язань.

Українські Національні Новини

Новини Світу