ssha-koordynuvaly-izrail-pro-hrupy-humdopomohy-vkliuchno-z-likarneiu-al-shifa-prote-tsakhal-vyznachav-viiskovi-tsili-poriad-z-nymy-politico

США надсилали Ізраїлю дані про розташування гуманітарних груп у Газі - POLITICO

 • 18568 переглядiв

Білий дім передавав Ізраїлю інформацію про місцеперебування гуманітарних та медичних груп у Газі, щоб запобігти ударам. Тим не менш, ЦАХАЛ здійснював операції проти ХАМАС поблизу місць гумдопомоги, що призвело зокрема до руйнування будівель і блокування палива.

Влада США надавала Ізраїлю дані про місцеперебування груп гуманітарної допомоги в секторі Газі, щоб спробувати запобігти ударам по них. Про це пише POLITICO, передає УНН.

Деталі

Ускладнення роботи гуманітарних груп допомоги в Газі через атаки, що призводили до руйнування будівель і блокування постачань палива та важливих матеріалів, може бути пов'язано з тим, що всупереч передачі від США GPS-координат низки медорганізацій, зокрема лікарні Аль-Шифа, Ізраїль продовжував розгортати свою операцію і визначав цілі поблизу гуманітарних об'єктів, пише американський інформаційний портал.

Важливо зауважити, що згідно з інформацією POLITICO, немає ясності - США складали список об'єктів, по яких не можна наносити удари, або передана інформація була лише разовими рекомендаціями.

Зазначається, що адміністрація Байдена щонайменше місяць передавала інформацію, яка містила GPS-координати кількох медичних закладів, таких як лікарня "Аш-Шифа", а також маршрути пересування гуманітарних груп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щонайменше 53 журналісти загинули у війні в Газі

США далеко не єдина група, яка надає такі дані Ізраїлю, оскільки Головним координаційним центром для так званої гуманітарної деконфлікції є Організація Об’єднаних Націй.

Гуманітарні організації в Газі кажуть, що вони покладаються на систему ООН і надсилають свої координати США, а також безпосередньо уряду Ізраїлю, щоб запобігти подальшим жертвам серед цивільного населення під час бомбардування.

Однак попри надані дані, Ізраїль проводив військові операції у місцях надання допомоги, включаючи лікарні, що призвело до руйнування будівель та блокування різних доставок, у тому числі палива.

Я провів усе своє доросле професійне життя, працюючи в основному над медичною допомогою в зонах конфлікту, і ніколи не бачив нічого подібного. Це не лише атаки на споруди, які мають бути безпечними, як-от лікарні та школи, але й утримання всього населення без їжі, води чи палива більше місяця

- повідомив виданню лікар Ембер Алайян, член «Лікарів без кордонів».

Армія оборони Ізраїлю не відповіла на запити про коментарі. Разом з тим, офіційні особи США у публічних заявах зазначали важливу деталь, - групам допомоги важко працювати в секторі Газа, оскільки серед іншого, самі бойовики ХАМАС, використовують цивільних осіб як живий щит і прокладають тунелі під лікарнями, пише видання. 

Нагадаємо

Війна Ізраїлю та ХАМАС в секторі Газа триває з 7 жовтня. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) проводить у секторі Газа військову операцію у відповідь на масштабний напад палестинського збройного формування.

Минулого тижня, ЦАХАЛ повідомила про взяття під контроль 11 військових постів ХАМАС від початку наземної операції в секторі Газа.

Раніше Ізраїль розглядав можливість три-п’ятиденного припинення вогню у війні, а також пропуск допомоги в Газу, якщо ХАМАС звільнить частину заручників, яких утримує в секторі Газа.

22 листопада уряд Ізраїлю схвалив план звільнення щонайменше 50 заручників протягом чотирьох днів, після чого військова операція в Газі відновиться.

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Світовий ринок смартфонів зростає вперше з червня 2021 року

     • 20063 переглядiв

    "Рамштайн-17": Умєров розповів про основні результати зустрічі

     • 20948 переглядiв

    На мосту між США та Канадою вибухнув автомобіль, є жертви

     • 20367 переглядiв