ukenru
ssha-dlya-zaluchennya-do-peregovoriv-schodo-donbasu-shukaye-gidnogo-vizavi-g-perepelitsya

США для залучення до переговорів щодо Донбасу шукають гідного візаві - Г.Перепелиця

 • 19509 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Сполучені Штати готові підключитися до переговорів для врегулювання ситуації на сході України, але не бачать гідного візаві для таких перемовин. Умовою США є згода обох воюючих сторін на перемовини, від чого поки відмовляється Росія. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту УНН повідомив політолог, експерт з міжнародної політики Григорій Перепелиця.

"Сьогодні, коли в конгресі підтримали закон про посилення санкцій перед Росією, очевидно в адміністрації (США - ред.) починає переглядатися "обамівська" позиція нейтралітету, і США, очевидно, погодились на те, щоб підключитися до процесу врегулювання, але вони не бачать підходящого формату для того, щоб такий важковаговик як Сполучені Штати Америки мав підходящих візаві. Їх умова, щоб погодились дві воюючі сторони, і це міняє конфігурацію самого цього врегулювання. Тоді Америка може виступити взагалі як посередник між Росією і Україною, відстоюючи міжнародне право, його непорушність, граючи на українській стороні", - сказав експерт.

При тому Г.Перепелиця зазначив, що, поки Росія не погоджується на такий формат, але, можливо, залучить до нього своїх союзників.

При цьому, на думку експерта, в цьому питанні краще повертатися до формату переговорів із підписантами Будапештського меморандуму, оскільки, "хоч його і брутально порушила Росія", інші його підписанти, такі, як Британія, несуть відповідальність за порушення цього меморандуму, а Китай і Франція, хоча не є підписантами цього документу, підтримали це, як учасники Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ).

"Так чи інакше країни-учасники Будапештського меморандуму несуть моральну відповідальність і достукатись до їх моралі - завдання української дипломатії, щоб на базі цього все-таки сформувати новий формат, де будуть присутні США. На мою думку, це найкращий формат (для переговорів щодо урегулювання ситуації на Донбасі - ред)", - сказав Г.Перепелиця.

"Українська сторона уже давно шукає інші формати, окрім мінського і нормандського. І це зрозуміло, тому що мінські угоди і не передбачали врегулювання цього конфлікту, адже вони складені з двох взаємовиключних позицій, які відзеркалюють протилежні інтереси Росії і України. Починаючи з вересня 2014 року і до цього часу жоден з пунктів його не виконано, тому що Росія не присутня в цьому конфлікті як воююча сторона і цим все пояснюється. Що стосується нормандського формату, то він носить дорадчий характер як майданчик для узгодження позицій і не більше. Німеччина і Франція не можуть протиставити вагу свого авторитету Росії, тому що Путін їх ігнорує", - зауважив експерт.

Нагадаємо, у державному департаменті США заявили, що Сполучені Штати будуть готові підтримати відмінний від мінських угод механізм врегулювання ситуації на Донбасі, якщо його погодять сторони конфлікту і він буде успішним.

Українські Національні Новини

Політика