sprava-shchodo-makhinatsii-na-zakupivliakh-ukrzaliznytsi-posadovtsiu-sbu-ta-shche-6-liudiam-povidomyly-pro-pidozru

Справа щодо махінацій на закупівлях "Укрзалізниці": посадовцю СБУ та ще 6 людям повідомили про підозру

 • 18508 переглядiв

Членам організованої групи, серед яких колишній радник президента та співробітник СБУ, було повідомлено про підозру у привласненні 94,8 млн грн "Укрзалізниці" через закупівлю трансформаторів за завищеними цінами під час воєнного стану.

Повідомлено про підозру учасникам організованої групи, причетної до заволодіння 94,8 млн грн коштів "Укрзалізниці". Серед підозрюваних - співробітник Служби безпеки України та колишній радник Офісу Президента України. Про це УНН повідомляє із посиланням на САП. 

За даними джерел УНН, очолює організовану групу посадовець СБУ Артем Шило

2 – 3 квітня 2024 року за процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ повідомили про підозру учасникам організованої групи, діяльність якої призвела до заволодіння 94,8 млн грн при закупівлі трансформаторів під час воєнного стану

- йдеться у повідомленні САП.

Наразі повідомлено про підозру 7 учасникам групи, серед яких (посади вказано на час вчинення злочину):

  • керівник організованої групи, радник Офісу Президента України, а в подальшому – співробітник Служби безпеки України - ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • два учасники організованої групи - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • перший заступник директора Філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 191 КК України;
  • заступник директора з економічної та інформаційної безпеки Апарату директора з економічної та інформаційної безпеки АТ «Укрзалізниця» - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України;
  • посередник, який діяв від імені компанії-постачальника (ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України);
  • співробітник Служби безпеки України - ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Слідством встановлено, що організована група була створена у 2021 році з метою контролю за грошовими коштами АТ "Укрзалізниця". У червні-грудні 2022 року керівник ОГ через підконтрольних службових осіб АТ "Укрзалізниця" забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів. 

За даними правоохоронців,постачання трансформаторів відбувалося за завищеною вартістю. Крім того, як підставу для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами співучасниками використано лист Служби безпеки України "Щодо загроз державній безпеці", натомість звʼязки як компанії, яка "виграла" тендер, так і її контролера з рф навмисно проігноровано.

Також встановлено, що трансформатори закуповувались через зареєстровану в Болгарії фірму-прокладку в узбецького виробника, яким частково володіють юридичні особи з країни-агресора, та перепродавались УЗ за вдвічі завищеною ціною. Як наслідок, "Укрзалізниця" зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими заволоділи учасники злочину.

Наразі затримано керівника ОГ та трьох інших осіб.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів, вказали в САП. 

Раніше УНН повідомляв, що САП та НАБУ викрили організовану групу "на чолі з колишнім радником Офісу Президента України". 

Пізніше стало відомо, що посадовець СБУ Артем Шило, за версією слідства, очолює організовану групу  із заволодіння майже 95 млн грн на закупівлі трансформаторів під час воєнного стану. 

Тетяна Краєвська

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    На Київщині чоловік відрізав орендодавцю голову та язик

     • 20734 переглядiв

    Півмільйона не потрібно: Зеленський про мобілізацію

     • 77381 переглядiв